Nakd tar in 400 miljoner – Ernström & Co kliver in som ny ägare

Nakde-handel

Jarno Vanhatapio, grundare Nakd

Breakit

Breakit

Det svenska modebolaget fyller kassan igen.

Jarno Vanhatapios snabbväxare Nakd tar in 400 miljoner kronor i nytt riskkapital.

Pengarna kommer från befintliga ägare och in som ny ägare kommer också Ernström & Co, som ägs och kontrolleras av Fabian Hielte, och ska användas till att växa på nya marknader, skriver sajten Ehandel.se, med hänvisning till ett pressmeddelande.

”Den primära anledningen till att vi genomför denna kapitalrunda är för att fortsätta investera i hållbarhet, nya kategorier och nya marknader. Alla områden visar på bra möjligheter och ger oss en möjlighet att vara ännu mer i framkant. År 2021 har hittills präglats av interna förbättringar och vi är nu redo att med den strukturen fokusera på de nästkommande fem åren”, säger Jarno Vanhatapio, grundare och vd på Nakd.

Jarno Vanhatapio säger att Ernström & Co bidrar till att differentiera ägarbilden. 

”De har lite annan karaktär än våra tidigare investerare, som är mer riskkapitalister. Det här är i botten family-offices som blivit ett professionellt investeringsbolag". 

Ernström & Co har tidigare investerat i bland annat Apotea.

”Vi är från samma stad och har en god relation till dem och de har följt oss på nära håll. Det var en kompetent lösning som vi tycker passade oss väl. Det har varit en väldigt snabb process vilket varit skönt”, säger Jarno Vanhatapio. 

Henrik Forsberg Schoultz, vd på Ernström & C:o, kommenterar:

"Under de senaste tre åren har Ernström & Co fortlöpande följt utvecklingen av NA-KD-koncernens resultat- och tillväxtstrategi. Ernström & Co har imponerats av prestationen och ledningens förmåga att bygga en gedigen spelare i fältet. Vi är tacksamma för att vi nu har blivit inbjudna som aktieägare i gruppen och ser fram emot att stödja företaget och teamet i deras nästa steg i tillväxtresan."

Nakd, som säljer kläder direkt via nätet, omsatte cirka 2 miljarder kronor under 2020. Bolaget har delägare i form av bland annat Northzone och Eequity.

Nakd fick nyligen kritik för hur praktikanter hade behandlats på bolaget. Något som Jarno Vanhatapio själv menar skedde tidigt när bolaget inte hade bra rutiner på plats och ingen HR-avdelning

Nästa vecka släpper vi en unik kartläggning över ägandet i Sveriges e-handelsbolag. Var med när vi presenterar godbitarna ur rapporten – kostnadsfritt här.

Läs mer