Så mycket är Matsmart värt – efter senaste jätterundan

MatsmartMat på nätet

Karl Andersson, vd och grundare Matsmart. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

E-handlaren Matsmart växer så det knakar och fick före påsk in 350 miljoner kronor i riskkapital.
Men marknadsvärderingen på snabbväxaren har varit hemlig – tills nu.

Mat på nätet har varit en av de stora vinnarna i pandemin. Marknaden växte med 95 procent och Matsmart var en av aktörerna som surfade starkt på uppgången.

Matsmart är nischade på att köpa upp större restlager och sälja vidare varorna med rabatter på uppemot 90 procent. 

2019 blev omsättningen 371 miljoner kronor och i fjol ökade den till en halv miljard kronor.

“Just nu taktar vi på en omsättning på 750 miljoner kronor. Men vi har mycket kvar att äta av marknaden, det går väldigt bra nu”, berättade Matsmarts vd och medgrundare Karl Andersson i en intervju med Breakit veckan innan påsk.

Då hade Matsmart precis fått in 350 miljoner kronor i en nyemission för att kunna växa ännu fortare. Matsmart gick in i Tyskland i somras och den marknaden är nu på väg att gå om Sverige i storlek.

“Vi säljer inga gamla aktier i den här transaktionen utan i princip alla pengarna ska användas till vår expansion i Norden och Tyskland”, sade Karl Andersson.

Han ville dock inte berätta till vilken värdering som nyemissionen gjordes då Matsmart fick in två nya investerare – riskkapitalspelarna Gullspång (via sitt nya ben Re:food invest) och SEB Private Equity.

Så mycket värderas Matsmart till

Men källor till Breakit med insyn i transaktionen uppger nu att värderingen hamnade på 1.375 miljoner kronor. Inräknat det nya kapitalet så är Matsmart just nu värt 1.725 miljoner kronor (post-money). Med tanke på att verksamheten fortfarande går med förlust så måste det betecknas som en relativt upptrissad värdering.

Men samtidigt har Matsmart bevisat att deras affärsmodell fungerar då den svenska verksamheten kommer visa vinst under nästa år. Enligt Breakits källor finns en börsnotering också med i planeringen på 12 till 24 månaders sikt även om några beslut fortfarande inte är fattade.

I årsredovisningen för 2019 framgår att Robert Ahldins investmentbolag Edastra (20 procent) och riskkapitalbolaget Northzone (19 procent) är de största ägarna i Matsmart. 

Läs mer