Kinnevik blir största ägare i matbutiken Kolonial – som byter namn till Oda

Kolonial Oda e-handel
Kinnevik blir största ägare i matbutiken Kolonial – som byter namn till Oda

Finwire / Breakit

Den digitala matbutiken Kolonial tar in 2,2 miljarder norska kronor i en ny runda – och byter namn till Oda.

Investmentbolaget Kinneviks portföljbolag Kolonial, som levererar mat och konsumentprodukter, kan beskrivas som en norsk variant av Mathem (där Kinnevik också är storägare).

Nu står det klart att bolaget byter namn till Oda och tar in totalt 2,2 miljarder norska kronor i en ny finansieringsrunda.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Finansieringsrundan består av 1,2 miljarder norska kronor i nya aktier samt 1 miljard i befintliga aktier som förvärvats från existerande aktieägare.

”Vi är glada över den starka utvecklingen för Oda och dess internationella expansionsplaner. Sedan vår första investering 2018 har Karl och hans team konsekvent imponerat på oss med deras kombinerade fokus på tillväxt och effektivitet och de har uppnått produktivitetsnivåer i världsklass i orderhanteringen,” säger Georgi Ganev, Kinneviks vd. 

Transaktionen värderar Kolonial till 7,5 miljarder norska kronor och finansieringsrundan leddes av de internationella investerarna Softbanks och Prosus.

Ska expandera

Kapitalinjektionen ska nyttjas till att expandera till nya marknader med start i Finland och därefter Tyskland under 2022.

Expansionen är också orsaken till namnbytet.

"Vi vet av erfarenhet att alla namn inte är lika bra på alla språk. Vi ville att det nya namnet skulle vara kort, enkelt och positivt och fungera i flera länder. Oda är allt det", skriver bolaget på sin sajt.

Kinnevik äger nu 21 procent av bolaget och i och med den nya värderingen höjs värdet på Kinneviks investering i bolaget med 40 procent till strax under 1,6 miljarder svenska kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER