Ilija Batljan och Sinch-grundarna köper in sig i Tessin inför börsdebuten

Tessin Börs
Ilija Batljan och Sinch-grundarna köper in sig i Tessin inför börsdebuten

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Nya ägare kliver in i börsaktuella Tessin.

Tessin, som har byggt en plattform som låter privatpersoner låna ut pengar till fastighetsprojekt, ska börsnoteras. Men inför noteringen förändrar bolaget nu sin ägarbild.

Fastighetsmiljardären Ilija Batljan och techbolaget Sinchs grundare Björn Zethraeus, Kristian Männik, Robert Gerstmann och Henrik Sandel kliver nu in som ägare i bolaget.

Sinch-grundarna köper cirka 6 procent av Tessin via sitt gemensamma bolag Cantaloupe.

Den tidigare S-politikern Ilija Batljan, som är idag vd och grundare av börsnoterade Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), kommer i sin tur äga cirka 5 procent av bolaget.

Även den befintliga ägaren NFT Ventures ökar sitt ägande i Tessin med cirka 6 procent, och blir därmed största ägare med 28 procent av aktierna.

Säljare i affärerna är Stronghold Invest, riskkapitalbolaget som tidigare var Tessins största ägare.

”Vi känner oss stolta och hedrade över att addera två så starka namn på ägarlistan i Tessin. Samtidigt visar NFT att Tessin är en prioriterad investering och vi ser fram emot nästa strategiska steg i vår utveckling” säger Jonas Björkman, vd och medgrundare av Tessin i en kommentar och fortsätter:

”Det känns extra stimulerande att Ilija Batljan, huvudägare i Samhällsbyggnadsbolaget, väljer att investera i Tessin då hans stora erfarenhet och starka namn i fastighetsbranschen speglar de ambitioner vi har. Att vi också har fått med Cantaloupe som ägs av fyra av grundarna till Sinch, ett av de absolut mest snabbväxande börsbolagen under senare år känns inte bara hedrande utan validerar också vår tro på skalbarheten i affären.”

Vad Tessin värderas till i affären framgår inte.

Genomför nyemission

Inför noteringen genomför Tessin nu även en riktad nyemission. Totalt ska bolaget ta in 38 miljoner kronor, och 45 procent av nymissionen är redan tecknad.

Investerar gör Cantaloupe, Stronghold Invest och Hans Runesten, huvudägare i Effnetplattformen samt ledamot i Samhällsbyggnadsbolaget.

Bakvägen till börsen

Det var i mitten av mars som Tessin meddelade att bolaget tar klivet in på Nasdaq First North. Det blev dock ingen klassisk börsnotering, utan Tessin börsnoteras via ett så kallat omvänt förvärv. Bolaget tar nämligen över Effnetplattformens plats på börsen i en affär som ger Effnetplattformens ägare 10 procent av Tessin.

“Genom noteringsprocessen kommer Tessin att nå vårt mål om att verka i en noterad miljö betydligt snabbare och kan därigenom skapa värden för våra befintliga ägare och Effnetplattformens tillkommande aktieägare”, sade Jonas Björkman, vd på Tessin, då.

Tessin grundades 2014 av entreprenörerna Jonas Björkman, Erik Nordin och Niels Bosma. 

2020 omsatte bolaget 37,3 miljoner och gjorde en förlust (EBIT) på 14,7 miljoner.

Under våren kommer Jonas Björkman lämna vd-posten och efterträdas av Heidi Wik.  

Läs fler artiklar
LÄS MER