Sök

Ex-polisens Stefanie Najafi affärsidé – appen som ser om du är drogpåverkad (och gör en rättvis koll)

EyescannerShift

Stefanie Najafi och Jenny Johansson. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Hon jobbade som polis och insåg hur svårt det var att bedöma om någon var narkotikapåverkad.
Nu ska hennes startup Eyescanner fixa problemet.

När Stefanie Najafi arbetade som polis ute i fält saknade hon ofta ett verktyg för att kunna utföra objektiva bedömningar om någon var narkotikapåverkad eller inte.

“Man tittade i folks ögon och sen skulle man göra en bedömning. Visst vi har fått en utbildning men det är ändå svårt utan några verktyg. Bedömningen blir väldigt subjektiv och det tror jag gör att man missar många”, säger hon.

Problemet hon kände då har nu utvecklat sig till en affärsidé.

Tillsammans med medgrundaren Jenny Johansson, som också arbetat inom polisen, har hon utvecklat Eyescanner – en AI-baserad mobilapp som ska kunna analysera ögonen och sedan ge ett första utslag.

“Vi ser ett stort behov även inom bland annat de privata företag som ofta utför den här typen av tester, men också för att kunna upptäcka narkotikapåverkade förare. Den här produkten blir ett verktyg för att göra en första bortsållning och de som testar positivt blir de som sedan får gå vidare och lämna ett urinprov. Något som annars kan vara både integritetskränkande och som dessutom tar tid att göra”, säger Stefanie Najafi.

Idag är Eyescanner en del av inkubatorn Sahlgrenska Science Park i Göteborg.

Bolaget har gjort en pilotstudie tillsammans med två behandlingshem. Nu väntar en större forskningsstudie tillsammans med bland andra Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Målet är att samla in tillräckligt mycket data för att kunna utveckla algoritmen och lansera en färdig mjukvara lagom till årsskiftet.

Stefanie Najafi berättar att det inte är helt enkelt att utveckla den här typen av tjänst.

“Det är en utmaning. Utmaningen ligger i att på etiskt och korrekt sätt samla in den mängden data vi behöver för att algortimen ska bli så säker och rättvis som möjlig. Datan finns inte heller idag vilket föranleder forskningsstudien”, säger hon.

Eyescanner är också en del av Breakit och Blings initiativ Shift, som bolaget sökte till för att komma i kontakt med investerare och ta nästa steg i utvecklingen.

“Vi tyckte att det var ett smart upplägg med föreläsningar och även att man riktar sig till personer utanför storstäderna. Vi ligger också i en fas där vi ska börja ta in kapital till bolaget och då var det här ett initiativ som passade oss”, säger Stefanie Najafi.

Läs mer