Sök

Annonssamarbete med ASUS

Nu kommer nya superskärmen till laptops – men vad är den avgörande skillnaden?

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Den nya skärmtekniken OLED har nu även nått laptop-datorer. Men vad är egentligen skillnaden jämfört med en vanlig hederlig LCD-skärm? Det reder vi ut här.

Tillhör du den växande skara människor som sätter en ära i att ha en bra skärm? Kanske har du borrat upp en rejäl tv-skärm där hemma med en skärm som får vännerna att sucka avundsjukt – och förlägga sina tv-kvällar hos dig?

Då är du säkert redan familjär med OLED, en skärmteknik som har tagit teknikbranschen med storm de senaste åren, i alla fall när det gäller tv-apparater och smarta telefoner.

Däremot har det varit sämre med OLED-skärmar i laptop-datorer – tills nu. 

Det leder oss in på den till synes enkla, men viktiga frågan: vad är egentligen skillnaden mellan en OLED-skärm och en vanlig hederlig LCD-skärm?

Låt oss ta reda på det – häng med!

Asus ZenBook Flip S13 OLED är 13,9 millimeter och väger 1,2 kilo - vilket gör den till världens tunnaste konvertibla bärbara dator med OLED-skärm.

1. Bättre svärta och högre kontrast

En pixel i en OLED-skärm går att stänga av helt så att den blir totalt svart. Detta är en skillnad mot LCD där en avstängd pixel fortfarande kommer att släppa igenom lite av bakbelysningen. På så vis får en OLED-skärm bättre svärta och med det även högre kontrast.

2. Klarare färger

En av de saker som verkligen tog världen med storm när OLED började dyka upp i mobiltelefoner var hur otroligt klara färger en OLED-skärm kunde återge. Även om det finns LCD-skärmar som har väldigt bra färger så är detta ett område där OLED verkligen slår LCD på fingrarna. Med det sagt så är klara och fina färger inte alltid detsamma som korrekta färger. På den punkten är det fortfarande betydligt jämnare mellan en bra LCD och en bra OLED-panel.

3. Bättre bild från sidan

På en OLED-skärm ser bilden från sidan nästan exakt likadan ut som om du skulle titta på den rakt framifrån. Vad gäller LCD-skärmar så varierar detta väldigt mycket beroende på modell så om detta är viktigt för dig bör du ta en titt i butik innan du väljer en laptop med LCD-skärm.

4. Snabbare responstid och uppdateringsfrekvens

Responstid är ett mått av hur snabbt en pixel kan ändra vad den visar. En OLED-pixel kan gå från helt svart till vit nästan omgående medan det ofta tar upp emot 10 millisekunder för en pixel på en LCD-skärm att göra detsamma. Den snabbare responstiden ger en skarpare bild när skärmen visar snabba rörelser med hög kontrast.

Uppdateringsfrekvensen på en skärm är också något som påverkar hur man upplever saker som rör sig snabbt. En högre frekvens betyder en mer följsam bild och standard på vanliga skärmar brukar vara 60 Hz, vilket räcker mer än väl för de flesta. För vissa användningsområden är det dock bra med en högre uppdateringsfrekvens än så, exempelvis för snabba FPS- och sportspel. För tillfället är de flesta OLED-skärmar begränsade till 60 Hz vilket också är anledningen till att gamingdatorer med OLED-skärmar fortfarande är sällsynta.

5. Strömförbrukning – varierar

Då en laptop ofta drivs av ett batteri så är förstås skärmens strömförbrukning väldigt viktig. Om LCD eller OLED är bättre är dock svårt att svara på eftersom det beror på hur du använder datorn. 

När en OLED-pixel stängas av helt och visar svart så förbrukar den nästan ingen ström alls. På så vis varierar strömförbrukningen mycket beroende på vad skärmen visar. Tittar du mycket på film, använder ”dark mode” och liknande så kommer batteritiden troligen att vara bättre än om du har en LCD-skärm. Är din skärm oftast fylld av vitt så är det istället tvärtom.

Läs mer om Asus olika OLED-datorer i ZenBook-serien:

Läs mer