AI-robot målade egna tavlor till Googles nya konstutställning

AI-robot målade egna tavlor till Googles nya konstutställning

Foto: Michael Tyka/Google

Jonas de Lange

Reporter

Robotar kan tydligen också måla tavlor. I alla fall de robotar som Google håller på att utveckla.

Robotar och maskiner tar över allt fler mänskliga uppgifter, från fabriksjobb till kapitalförvaltning. Enligt den amerikanska sajten Recode satsar nu sökjätten Google på att göra mänskliga konstnärer överflödiga.

Tillsammans med den konststiftelsen Gray Area arrangerade Google evenemanget “Deep Dream”, eller djupdröm, i veckan.

Tavlorna som ställdes ut var skapade av så kallade neuronät. Det är en typ av artificiell intelligens som ska påminna om människorhjärnan.

Det hela började med att Google släppte en serie bilder från Deep Dream-projektet i somras. Bilderna var resultatet av bolagets avancerade bildtolkningsalgoritm som bygger på neuronät.

De flesta tavlorna ger ett lätt psykedeliskt intryck. Google-forskaren Blaise Agüera y Arcas valde dock att fokusera mer på relationen mellan kreativitet och maskin än psykedelikan i sitt tal under eventet. Samtidigt verkar projektet ha förändrat hans bild av människans särskilda ställning i universum.

“Innan tänkte jag att konst är en märklig grej som bara människor sysslar med. Nu tror jag att utomjordingar förmodligen kommer ha ett liknande koncept när vi träffar dem”, sade han, enligt Recode.

Läs fler artiklar
LÄS MER