Endast 5 elsparkcyklar har fått en "p-bot" – på en hel månad

Voi Elsparkcykel
Endast 5 elsparkcyklar har fått en "p-bot" – på en hel månad

Finwire / Breakit

Stockholm stad bestämde sig för att börja dela ut böter varje gång en elsparkcykel felparkeras.
Endast fem sådana har utfärdats sedan dess.
"Vår bild är att det har blivit bättre."

För en månad sedan började Stockholm stad debiterad aktörer som Voi och Tier för de elsparkcyklar som står felparkerade. Bakgrunden är att det sedan lanseringen av elsparkcyklarna 2018 riktats kritik mot att de ofta står i vägen, exempelvis parkerade mitt på trottoarer eller slängda på gångvägar.

Systemet med böter testades under hösten och under de tre första veckor flyttade parkeringvakter ungefär 300 elsparkcyklar. Den siffran indikerade att det skulle kunna komma att bli böter på runt 100.000 kronor i månaden för elsparkcykelbolagen – om inget förändrades.

Men så blev det inte. Endast fem stycken parkeringsböter har hittills utfärdats för elsparkcyklar, sedan Stockholms stad började debitera uthyrningsbolagen. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Trafikkontoret bedömer att det har blivit bättre.

"Vår bild är att det har blivit bättre. Färre cyklar är felaktigt uppställda", säger Josefine Mittermaier, enhetschef på trafikkontoret i Stockholm.

Elsparkcykelbolagen Bird, Bolt, Lime, Tier och Voi har tillsammans en "patrull" som åker runt och ser till att elsparkcyklarna parkeras korrekt. 

Vois Sverigechef Eric André säger till DN att initiativet med patrullen som sedan i februari arbetar heltid med detta fungerar bra, och att satsningen kan skalas upp vid behov.

Avgiften är på 250 kronor för en felparkerad elsparkcykel.

Läs fler artiklar
LÄS MER