Sök

Annonssamarbete med Cool Company

Sätt full fart framåt med konsulter – men missa inte de här fyra viktiga punkterna

Cool Company

Karin Holmberg

Växla upp verksamheten med konsulter och frilansar! Här är listan du inte får missa om du vill få till en smidig lösning.

Det senaste årets pandemi har skakat om världen och förändrat förutsättningarna på många arbetsplatser. Nu när vi kan börja hoppas på en ljusare framtid är det många bolag som känner sig redo att skala upp sin verksamhet igen. 

Ett bra alternativ, när man vill förstärka tillfälligt eller växla upp snabbt med expertkompetens, är att ta extern hjälp. Men det är inte alltid helt självklart vad man behöver ha koll på.

”Det krävs en hel del administration för ett företag när man anlitar en konsult, allt från försäkringar till arbetsmiljöansvar. Något som kan vara mycket tidskrävande”, säger Hannes Krönby, sales manager B2B på egenanställningsföretaget Cool Company. 

Vill du också slippa tidskrävande administration när du anlitar konsulter? Läs mer om Cool Companys lösning här!

Flexibilitet, säkerhet och trygghet

I de lägena kan det vara skönt att anlita en konsult som är egenanställd, det vill säga fakturerar genom en tjänst som Cool Company. 

De bolag som anlitar konsulter via oss kan lägga bort tiden och oron för det administrativa

Fördelarna är, enligt Hannes, många men framförallt handlar det om flexibilitet, säkerhet och trygghet.

”De bolag som anlitar konsulter via oss kan lägga bort tiden och oron för det administrativa och känna sig trygga med att alla avgifter och skatter är betalda och att alla på arbetsplatsen är försäkrade. Tillsammans tittar vi också på arbetsmiljön. Det är en trygghet för alla parter. Om affärsmöjligheter uppkommer och man snabbt behöver utöka sin verksamhet är det också ett snabbt och enkelt sätt att skala upp och växa”, säger han och fortsätter:

”Det enda ni behöver tänka på, förutom att hitta rätt kompetens, är att betala en faktura varje månad. Om ni har många konsulter inne samtidigt har vi dessutom smidiga lösningar där vi kan samla fakturor. Jag brukar beskriva oss som en schweizisk armékniv - vi kan helt enkelt lösa det behovet våra kunder har.”

Verksamma inom alla branscher

Behovet av frilans har de senaste åren ökat, något som gjort att Cool Companys kundbas har vuxit.

”I dag har vi kunder inom alla branscher. Från mekanik- och verkstadsföretag till gigantiska influencerföretag, stora traditionella företag och startups. Många bolag var tidigare begränsade till att använda sig av bemanningsföretag om de ville ha flexibilitet men idag finns det egenanställda frilansar inom det mesta vilket har sänkt kostnader” 

Om du får sia om framtiden – hur ser det ut då?
”Jag tror att marknaden kommer att växa ännu mer. Detta är något som drivs från två olika håll. För företagen är det toppen att kunna vara flexibel och kostnadseffektiv men det handlar inte bara om att företagen ska spara pengar. Många människor är sugna på att jobba som konsulter och frilans eftersom de söker den friheten det innebär. Att man inte måste starta ett eget bolag gör att många fler vågar hoppa på trenden och testa livet som konsult.”


Listan: Det här behöver du ha koll på när du anlitar konsulter

Här är några av de saker ett företag behöver ha koll på när man anlitar konsulter eller frilansar

Försäkringar

När du anlitar en konsult är det viktigt att personen är försäkrad när personen vistas i era lokaler och utför arbete för er. Om du hyr in en egenanställd konsult via Cool Company ser de till att konsulten är ordentligt försäkrad.

Skatter och avgifter

En konsult är själv ansvarig för att se till att sociala avgifter och skatt betalas in. För dig som beställare är det därför viktigt att ha koll på att din konsult verkligen har en f-skattsedel. Om du anlitar en konsult som fakturerar via Cool Company ser de till att allt sköts korrekt.

Hitta rätt kompetens

Att hitta rätt kompetens är utan tvekan det viktigaste om man vill förstärka sin verksamhet. Detta har tidigare kunnat vara problematiskt eftersom många inte velat starta eget bolag. I dag när man kan välja att bli egenanställd och fakturera via ett bolag som Cool Company har marknaden öppnats upp mer. I dag jobbar 50 000 svenskar på det här sättet (läs mer i Frilansrapporten 2020).

”Om ni är du på jakt efter kvalificerade konsulter inom tech och it kan vi hjälpa er med matchning i vårt nätverk TopSkills”, säger Hannes.

Hitta rätt kompetens till ditt företag – kolla in TopSkills här!

Kostnad

Många branscher har tidigare främst vänt sig till bemanningsföretag om de ville ha en flexibel arbetskraft, något som ofta leder till högre kostnader än nödvändigt.

”Att det i dag finns egenanställda konsulter och frilansare inom de flesta branscher gynnar företagen eftersom de i princip betalar självkostnadspris när de arbetar med egenanställda”, avslutar Hannes.

Vill du också slippa tidskrävande administration när du anlitar konsulter? Läs mer om Cool Companys lösning här!

Läs mer