Klarna-chefen ger sig in i Apple-debatten: "Använder sin position på ett sätt som är väldigt tvivelaktigt"

Klarna Apple
Klarna-chefen ger sig in i Apple-debatten: "Använder sin position på ett sätt som är väldigt tvivelaktigt"

Tobias Blixt

Reporter

Sebastian Siemiatkowski tror att techjättar som Apple kommer att möta mer motstånd framöver.

Flera stora aktörer har det senaste året börjat kritisera hur Apple använder sin dominerande ställning på mobilmarknaden. Svenska musiktjänsten Spotify har bland annat vänt sig till EU-kommissionen då de menar att Apple snedvrider konkurrensen genom sina avgifter i app-butiken App store.

Både Spotifys vd Daniel Ek och Facebooks vd Mark Zuckerberg uttalade sig också om Apple när de båda grundarna nyligen möttes i ett samtal på Clubhouse. Facebook bråkar sedan tidigare med Apple över en ny privacy-uppdatering, som kan komma att påverka bolagets intäkter.

Nu ger sig Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski in i debatten. I en podd-intervju i Under Femton får han frågan om Klarna inte närmast konkurrerar med aktörer som Google och Apple, bolagen som ligger nära kunden, istället för de traditionella bankerna. 

Sebastian Siemiatkowski svarar då att Apple och andra plattformar har blivit konglomerat med för mycket makt och att de kommer att “få på fingrarna” på grund av konkurrensskäl.

“Man använder sin marknadsposition på ett sätt som är väldigt tvivelaktigt”, säger han, på tal om Apples tvist med Spotify.

Sebastian Siemiatkowski menar vidare att bolagen helt enkelt är för stora.

Han tillägger sedan att de stora techjättarna med tiden antagligen kommer att få det svårt att konkurrera på så många olika områden.

“Det som hela tiden händer är att internet blir större och större. Och värdet av specialisering blir större. När marknaden blir större så ökar värdet av att vara specialiserad. Jag tror inte att de här företagen klara av att vara bra på 3000 saker samtidigt. Man klarar av att vara bra på några grejer, det kan man göra. Men man klarar inte av att konkurrera med hela marknaden” , säger han.

“Jag är inte särskilt orolig. De kommer säkert försöka göra olika grejer men jag är inte så orolig ur ett konkurrensperspektiv.”

Läs fler artiklar
LÄS MER