Lars Wingefors Embracer köper bolag på löpande band – men väljer privatplanet framför videomöten

Embracer Group spelbranschen
Lars Wingefors Embracer köper bolag på löpande band – men väljer privatplanet framför videomöten

Lars Wingefors. Foto: Press / Istockphotos.com

Tobias Blixt

Reporter

“Vi har varit ganska aktiva de senaste åren. Nu har vi fler dialoger än någonsin.”

Lars Wingefors spelkoncern Embracer har blivit en jätte i spelbranschen. Genom uppköp har bolaget, som fortfarande har huvudkontoret i värmländska Karlstad, vuxit till hela 64 olika utvecklingsstudios fördelade över fem länder. På börsen har Embracer gått som tåget och idag värderas koncernen till strax över 100 miljarder kronor.

Det har blivit något av en vana att det presenteras nya bolagsköp i samband med Embracers kvartalsrapporter. Och några planer på att sakta in verkar inte finnas om man ska tro Lars Wingefors själv.

”Vi har varit ganska aktiva de senaste åren. Nu har vi fler dialoger än någonsin och ska fortsätta öka M&A-aktiviteten framöver”, säger han i en intervju med Dagens Industri.

Men även om Lars Wingefors verkar i en bransch som präglas av digital utveckling så vill han gärna sköta sina affärer ansikte mot ansikte. I intervjun med tidningen berättar Lars Wingefors att de kan ha några möten digitalt inför ett förvärv.

“Men sedan försöker jag alltid åka och träffa dem. Jag har ett eget flygplan som jag åker ut med, från Karlstad ut i världen. Jag träffar bolaget, vi tar en middag och skakar hand. Det har jag också kunnat göra i pandemin, i alla fall när det gäller de stora förvärven som Easybrain och Gearbox”, säger han.

Om bolaget har förvärvat ett bolag utan att ses fysiskt så har det varit personer han känt sedan tidigare.

Under 2020 förvärvade Embracer 24 bolag och hittills i år är de uppe i 3 köp. Och det rör sig om en stor maskin som är igång. Enligt Lars Wingefors kan bolaget ha 150 personer igång samtidigt på olika förvärv om man räknar in rådgivarna.

Transparens: Lars Wingefors äger även en mindre aktiepost i Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER