Efter storbråket – profilerna lämnar Bulletin

BulletinMedia

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

“Förutsättningarna som ges till journalisterna är usla.”

Det hajpade projektet Bulletin skulle bli en jättesatsning i Mediesverige. Sajten backades av miljoner i riskkapital för att bygga något som beskrevs av bolaget själva som en dagstidning med inspiration från New York Times och Wall Street Journal. 

Med på tåget fanns journalistprofiler med stora följarskaror i sociala medier, som Ivar Arpi, Alice Teodorescu, Fredrik Ekelund/Marisol M och Nina Lekander. 

Men starten för Bulletin har kantats av skandaler och konflikter. Redaktionsledningen har fört ett öppet bråk med majoritetsägarna Pontus Tholin och Tino Sanandaji, liksom styrelseordföranden Atta Tarki.

Idag måndag meddelar flera av medarbetarna i ett öppet brev att de tänker lämna sajten.

“Med andra majoritetsägare hade detta kunnat bli en framgångssaga. Humankapitalet fanns på plats, men om man behandlar människor som “inköpta” förbrukningsvaror hör man inte hemma inom publicistiken. Eller i ledningen av någon organisation överhuvudtaget”, skriver man bland annat i brevet som Ivar Arpi har publicerat på sin Facebook-sida som senare fortsätter:

“Vi har internt försökt förändra Bulletin till en tidning där svenska publicistiska normer respekteras och med hopp om en professionell ledning av organisationen. Vi har skickat två brev till styrelsen. Inget av dem har hörsammats. Vi har inte ens fått svar på det vi skickade för två veckor sedan.”

Utöver ovan nämnda profiler har brevet också undertecknats av kulturredaktören Michael Economou och ledarskribenten Susanna Birgersson. Sedan tidigare har också de två medgrundarna Thomas Gür och Paulina Neuding lämnat Bulletin.

“Även efter att vi lämnar finns ett stort antal duktiga medarbetare kvar på tidningen. Det görs trots allt bra journalistik på Bulletin, men förutsättningarna som ges till journalisterna är usla. Det har majoritetsägarna och styrelsen sett till”, går det att läsa i brevet. 

Ägaren Tino Sanandaji, som också har stora följarskaror i sociala medier, har tidigare sagt att konflikten handlat om en maktkamp på Bulletin.

”De som orsakade skandalen är populära, och lyckades få många att ta parti för de och hålla de i ryggen. Det bildades i stället fientlighet mot mig, de seriösa journalisterna inom redaktionen samt vd och styrelseordförande, som utsattes för oseriösa anklagelser”, har Sanandaji tidigare skrivit.

Läs mer