Sök

Rent a husband kräver Airmee på miljoner efter konkurs: “Varit coronakris”

AirmeeBud och frakt

Julian Lee, grundare av Airmee. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Budbolaget kritiseras för dåliga avtal.

Budutmanaren Airmee krävs på 5 miljoner kronor efter att en av bolagets underleverantörer gått i konkurs i samband med att ett avtal mellan parterna brutits. Åkeriet riktar nu kritik mot Airmees kontrakt, och de är inte de enda som kritiserar bolagets avtal, rapporterar Di Digital.

Orsaken bakom miljonkravet är att Airmee beslöt sig för att säga upp ett avtal med åkeriet Rent a husband på grund av att de inte hade införskaffat elbilar inom 12 månader från att deras samarbete startade. Ett beslut som ska ha tagits när Rent a husband faktiskt meddelade att de var redo att börja köra med elbilarna. 

Efter att avtalet brutits ska åkeriet också ha presenterats med ett nytt och för dem sämre avtal.

“Det har varit coronakris. Vi försökte få fram bilarna så snabbt det gick. Det tog några månader längre än önskat, men när vi väl hade fått bilarna, då sa de upp avtalet. Vill de ha elbilar eller inte?”, säger Rent a husbands vd Robin Jensen till sajten.

Konkursen är enligt vd:n direkt hänförlig till det uppsagda avtalet.

”Det är klart det är på grund av Airmee. Vi hade ju investerat i den verksamheten för att utföra leveranser med 21 budbilar.”

Samtidigt kommer uppgifter om att Airmee själva har problem med att hålla sina tider när det kommer till betalningar, där Di Digital har hittat flera krav mot bolaget. Det handlar bland annat om leverantörsfakturor och telefonräkningar.

Det ska också finnas kritik mot att deras avtal försöker friskriva bolaget från all typ av ansvar. De ska också kunna kräva åkerierna på ersättning för felaktiga leveranser och försvunna paket, utan att presentera någon form av bevis. 

Airmee själva har inte velat ställa upp på en intervju med sajten utan hänvisar istället till bolagets advokat, Kristian Hermanrud på Gro advokatbyrå. 

Enligt honom har åkeriet presenterats med ett nytt avtal på grund av det tidigare var dåligt reglerat. Att avtalet först sades upp ska inte ha att göra med att bolaget ville komma ur det för att kunna pressa priserna.

”Inte alls, avtalet sades i grund och botten upp för att de inte körde med elbilar. Airmee har en väldigt tydlig profil att köra elbilar vilket även är viktigt för deras ägare. Om man inte gör det har man inget annat val än att säga upp avtalet”, säger han.

Airmee grundades 2016 av Julian Lee och har riskkapitalbolag som Creades, J12 Ventures och Alfvén och Didriksson på ägarlistan. I februari i år tog bolaget in 160 miljoner kronor i en nyemission.

Läs mer