Matsmart stänger jätterunda: ”Enormt intresse”

Matsmart Foodtech mat
Matsmart stänger jätterunda: ”Enormt intresse”

Karl Andersson, vd och grundare Matsmart-Motatos

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

E-handlaren som säljer mat med kort datum tar in 350 miljoner kronor.

Matsmart är en e-handlare som vill minska matsvinnet i världen. Med rabatter på uppemot 90 procent har kunderna älskat konceptet och omsättningen rusat.

2019 blev omsättningen 371 miljoner kronor och i fjol ökade den till en halv miljard kronor.

“Just nu taktar vi på en omsättning på 750 miljoner kronor. Men vi har mycket kvar att äta av marknaden, det går väldigt bra nu”, säger Matsmarts vd Karl Andersson när Breakit når honom vid 7-snåret på måndagsmorgonen.

Några minuter tidigare har Matsmart skickat ut ett pressmeddelande om att bolaget tar in 350 miljoner kronor i en nyemission. 

“Vi säljer inga gamla aktier i den här transaktionen utan i princip alla pengarna ska användas till vår expansion i Norden och Tyskland”, säger Karl Andersson.

Stora förluster – men snart lönsamma i Sverige

Den kraftiga tillväxten kostar mycket pengar. Resultatet för 2020 är inte offentligt men under 2019 blev förlusten efter finansiella poster 97,6 miljoner kronor – men Karl Andersson är inte oroad för lönsamheten:
“Vi har redan bevisat att vår modell är lönsam under flera månader på den svenska marknaden. Under nästa år är målet att göra vinst för helåret i Sverige”, säger han.

Men Karl Andersson är nästan ännu mer positiv till utvecklingen i Tyskland där man etablerade sig i maj förra året:

“Vi har en fantastisk medvind där. Redan nu omsätter vi lika mycket där som i Sverige enskilda dagar och det är bara en tidsfråga innan den marknaden är större än Sverige”, säger han.

Bolaget backas sedan tidigare av namnkunniga investerare i form av Northzone, Norrsken VC, Novax, Ingka Group (Ikea) och tyska LeadX Capital.

Gullspång och SEB går in med kapital

I samband med finansieringsrundan som nu presenteras så går  riskkapitalspelarna Gullspång Re:food invest och SEB Privat Equity in som nya ägare.

”Det är uppenbart att det finns ett enormt intresse i marknaden för bolag som vårt, som har en affärsmodell som är helt linjerad med de globala målen och där varje tillväxtkrona betyder ökad impact. Där hållbarhet tidigare sågs som ett positivt tillägg upplever vi idag att det för många utgör hela förutsättningen för att investera. Det är oerhört glädjande”, kommenterar Karl Andersson, vd och grundare.

I årsredovisningen för 2019 framgår att Robert Ahldins investmentbolag Edastra (20 procent) och riskkapitalbolaget Northzone (19 procent) är de största ägarna. Enligt Karl Andersson så kommer Edastra och Northzone tillsammans med de tre grundarna (förutom han själv också Ulf Skagerström och Erik Södergren) även efter nyemissionen vara största ägare i Matsmart.

Matsmart lanserade på den tyska marknaden för snart ett år sedan och pengarna från investerarna ska nu användas till fortsatt expansion. Enligt Matsmart, som heter Motatos på den tyska marknaden, har expanderingen hittills gått ”över förväntan” och fler länder väntar nu.

”Vi skrapar ännu bara på ytan. Världens matsystem har enorma utmaningar och för att lösa dem behövs modeller som går att skala. Som vår, avslutar Karl Andersson.

Läs fler artiklar
LÄS MER