Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Daniel Ek och Zuckerberg möttes på Clubhouse i natt (här är vad som hände)

Här är vad som hände.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Hajpen kring det sociala mediet Clubhouse har onekligen avtagit. Men när några av världens tyngsta techentreprenörer – Spotify-grundaren Daniel Ek, Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och Shopify-grundaren Tobias Lütke – plötsligt sitter i ett rum på Clubhouse och pratar inför öppen ridå så är det bara att konstatera att appen fortfarande har något.

Temat för kvällen var ”creator economy” och samtalet kretsade en hel del kring småföretagande och hur plattformar som Spotify och Shopify gör det möjligt för kreatörer att leva på sina verk.

Mark Zuckerberg hyllade bland annat Daniel Ek för Spotifys senaste satsning på transparens.

Under gårdagen lanserade Spotify sajten Loud&Clear, där Spotify redovisar mängder med siffror kopplade till strömning och hur deras modell fungerar. Något som bolaget hoppas kunna minska den kritik som riktats mot Spotify och de ersättningar som bolaget betalar ut till artister.

”Väldigt imponerande”, konstaterade Zuckerberg om Daniel Eks drag.

Trion pratade även kort (väldigt kort) om den senaste stora krypto-hajpen, NFT:er. Förkortningen står för non-fungible token och är en teknik som gör det möjligt att investera i digital konst (läs mer om det här).

Med i rummet fanns NFT-konstnären ”Fnnch” som skapat en bild av tre ”honey bears” föreställande tech-trion i rummet.

Daniel Ek sa artigt att han ska försöka få tag i NFT-konstverket, som just nu ligger på cirka 50.000 kronor i budgivningen.

Fokus på Apple

Därefter blev det dags för större ämnen, där techjätten Apple stod i fokus. Daniel Ek och Spotify har tidigare riktat skarp kritik mot Apples tjänst App Store, som tar 30 procent av alla intäkter vid köp i appar.

Spotify har bland annat vänt sig till EU-kommissionen och menat att avgiften snedvrider konkurrensen.

”Min bild är att det här är väldigt skadligt, inte bara för Spotify men för hela ekosystemet kring apputvecklare och kreatörer, och det är därför vi har lämnat in ett formellt klagomål”, citerar Cnet från samtalet. 

Även Zuckerberg är i konflikt med Apple, men i hans fall handlar det om en uppdatering från Apple som kommer göra det möjligt för exempelvis Iphone-användare att stänga av vissa typer av riktade annonser.

Zuckerberg menade att uppdateringen kan komma att skada småföretagare och utvecklare mer än Facebook.

”Faktum är att jag är övertygad om att vi kommer hantera den här situationen och ha en bra position. Det är till och med möjligt att vi kommer få en starkare position om Apples förändringar leder till att fler företag att använda sig av våra plattformar”, sade Zuckerberg,

Clubhouse är ett socialt medie som bygger på live-samtal. 

Vill du höra mer om detta? Lyssna in på "God morgon med Breakit" som vi sänder på Clubhouse varje morgon klockan 08.15.

Läs mer