Kristoffer Lind säljer Lind & Co till Storytel: "Tänker inte åka till Italien och odla tomater"

StorytelLind & CoStreaming

Kristoffer Lind Foto: Press / TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Entreprenören Kristoffer Lind säljer sitt bokförlag till Storytel.

Kristoffer Lind är något av en digital pionjär bland de traditionella svenska bokförlagen. Han insåg tidigt potentialen med ljudböcker och har idag byggt upp en katalog med flera tusen digitala böcker i sitt förlag Lind & Co.

“Vi var snabba ut och lärde oss före många andra hur streamingbolagen jobbade”, säger Kristoffer Lind.

Han är lite trött när Breakit når honom på telefon. Det blev nämligen inte mycket sömn natten innan. Kvart över två på torsdagsmorgonen satt han fortfarande med de sista detaljerna i avtalet, som nu innebär att hans förlag inlemmas i ljudboksjätten Storytels koncern. På torsdagen skrev han under kontraktet.

“Vi inledde diskussionerna i januari och kom ganska snabbt överens men sedan inleddes en juridisk genomgång av vårt bolag som nästan höll på att ta knäcken på mig”, säger Kristoffer Lind och skrattar.

Affären innebär att Storytel köper 70 procent av aktierna i Lind & Co samtidigt som Kristoffer Lind behåller 30 procent av bolaget. Köpeskillingen är hemlig men det går att göra en kvalificerad gissning om hur mycket Kristoffer Linds skapelse värderas till i transaktionen. 

Förra året omsatte Lind & Co 111 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 22,6 miljoner kronor. Men trots att de digitala intäkterna uppgår till runt 60 procent så värderas den här typen av bolag till relativt låga vinstmultiplar. Sannolikt ligger multipeln närmare 5 än 10 för ett sådant här förlag. Det indikerar en värdering för hela Lind & Co på cirka 100 miljoner kronor. Kristoffer Lind kommer få ut sin del av köpeskillingen som en kombination av kontanter och aktier. Men han har inga planer på att pensionera sig. 

“Jag kan inte ge några kommentarer kring prislappen men jag kan försäkra dig att jag inte tänker åka till Italien och odla tomater. Tvärtom är jag verkligen peppad på att ta förlaget till nästa nivå nu”, säger Kristoffer Lind som kommer att fortsätta som vd för Lind & Co.

För honom var en av drivkrafterna bakom affären att få tillgång till Storytels plattform internationellt:

“Konkurrensen på ljudboksmarknaden har hårdnat rejält senaste åren och vi som litet förlag har svårt att få utrymme på plattformarna, särskilt om det inte handlar om vår hemmamarknad. I det läget tror jag det är strategiskt riktigt att gå in i en större koncern som Storytel”, säger Kristofer Lind.

Storytel har tidigare gjort en rad uppköp, bland annat Norstedts, Earselect, Kitab Sawti och Forlagið.

Läs mer