Sök ikon

Patrik Arnesson tog blanco-lån på 400.000 för att rädda Forza Football

Patrik Arnesson, vd och grundare på Forza Football. Foto: Press/Unsplash

Tufft år för fotbollsappen.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

När corona-pandemin slog till med full kraft mot världen innebar det inte bara att vi uppmanades att stanna hemma och undvika sociala kontakter.

Det innebar också att nästan all elitidrott stoppades helt – ett enormt tufft slag för fotbollsappen Forza Football, som hjälper fans att följa matchresultat och statistik från matcher i realtid.

"På några veckor förlorade vi i princip 95 procent av intäkterna", har vd Patrik Arnesson tidigare sagt.

När världsfotbollen tvingades lägga ner öppnade ingen Forza Footballs app och annonsörerna hörde av sig och ville säga upp avtalen eller pausa dem. 

"Eftersom vi hade tappat användarna kunde vi inte motivera att de skulle betala", säger Patrik Arnesson till Dagens Industri.

"Det fanns inget att diskutera från vår sida, utan bara att gilla läget”.

Fick nobben av banken

När de stora fotbollsligorna drog igång igen ljusnade det något, men pengarna rann fortfarande ut ur bolaget. Under sommaren gick bolaget både till banken och till Almi för att be om nya lån men fick nobben av båda. 

Enligt Patrik Arnesson ville Almi att banken skulle gå in, och banken ville att ägarna skulle gå in. I slutet av augusti löstes det till slut. Bolaget tog in 6 miljoner i en nyemission där alla ägare investerade. 

Men det var inte lätt.

"Jag själv som bolagets största ägare lånade privat 1,5 miljoner kronor, varav 400 000 blanco”, säger Patrik Arnesson till Dagens Industri.

Trots krisen var det aldrig något riskkapitalbolag som hörde av sig till honom.

"I kristider har du rätt få vänner. Det var ingen som kontaktade oss över huvud taget. Någon hade kunnat göra en jättebra affär, hade vi fått ett erbjudande som var hälften så lågt som vår tidigare värdering hade vi varit helt överlyckliga.”

Bland Football Addicts investerare, som bolaget bakom appen heter, återfinns bland annat Creandum och Spiltan.

Läs mer