Tessin till börsen – tar bakvägen till notering

Tessin fintech Crowdfunding
Tessin till börsen – tar bakvägen till notering

Heidi Wik, ny vd på Tessin och Jonas Björkman, avgående vd och grundare. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Går till börsen.

Det har gått mer än ett år sedan Tessin skulle börsnoteras enligt den första planen. Då kom corona-pandemin. Istället för en notering tvingades bolaget, som har byggt en plattform där privatpersoner kan låna ut pengar till fastighetsprojekt, genomföra ett sparpaket. 

Krisen gjorde också att mindre bostadsutvecklare fick svårare att få traditionell bankfinansiering och sökte sig därför sig till Tessin.

På tisdagsförmiddagen meddelade Tessin att de till slut ska till börsen. Det sker genom ett så kallat omvänt förvärv där Tessin tar över Effnetplattformens plats på börsen. I samband med affären får Effnetplattformens ägare får 10,5 procent av Tessin.

“Genom noteringsprocessen kommer Tessin att nå vårt mål om att verka i en noterad miljö betydligt snabbare och kan därigenom skapa värden för våra befintliga ägare och Effnetplattformens tillkommande aktieägare”, säger Jonas Björkman, vd på Tessin i ett pressmeddelande.

“Målsättningen med att verka i en noterad miljö är att skapa förutsättningar för både organisk tillväxt och tillväxt genom förvärv.”

Affären måste godkännas av Nasdaq First North innan den kan genomföras.

Under våren kommer Jonas Björkman lämna vd-posten och efterträdas av Heidi Wik. Hon kommer senast från Forex bank där hon har ansvarat för att utveckla bankverksamheten och har tidigare jobbat på Ålandsbanken.

Tessin grundades 2014 av entreprenörerna Jonas Björkman, Erik Nordin och Niels Bosma. De tre äger idag tillsammans 16 procent av bolaget. Största ägare är investmentbolagen Stronghold (28,5 procent) och NFT Ventures (21 procent).

2020 omsatte bolaget 37,3 miljoner och gjorde en förlust (EBIT) på 14,7 miljoner. 

Läs fler artiklar
LÄS MER