Unikt avtal efter konflikten – nu betalar Facebook för nyheter

Facebook Media
Unikt avtal efter konflikten – nu betalar Facebook för nyheter

Mark Zuckerberg. Foto: TT/AP Photo/Jens Meyer

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

“Mark Zuckerberg förtjänar beröm för hans roll i framtiden för journalistiken.”

I mitten av februari började Facebook blockera allt nyhetsmaterial i Australien. Beskedet kom efter ett nytt lagförslag som krävde att techjättarna betalar för nyheter som publiceras på deras plattformar.

Efter en vecka släpptes nyhetsmedierna in på plattformen igen och förhandlingar mellan Facebook och mediejättarna har pågått sedan dess.

Och på tisdagsmorgonen blev det klart. Mediemogulen Rupert Murdochs News Corp meddelade att de kommit överens med Facebook om ett treårigt avtal med Facebook om publicering av nyhetsartiklar.

“Det är en milstolpe som förändrar förutsättningarna för journalistyrket och kommer att ha djup och verklig påverkan på den australiska nyhetsbranschen”, säger News Corps vd Robert Thomson i ett uttalande.

“Mark Zuckerberg förtjänar beröm för hans roll i framtiden för journalistiken”.

Får betalt för alla nyheter som publiceras på plattformen

Enligt källor med insyn i avtalet kommer News Corp att få betalt för artiklar som publiceras under Facebook News, som snart kommer att lanseras, och i videotjänsten Facebook Watch.

Avtalet innebär att News Corp, som äger två tredjedelar av Australiens tidningar, nu tecknat avtal med alla de stora techjättarna, Apple, Google och Facebook. 

Kortfattat har konflikten kretsat kring att Facebook menar att deras plattform hjälper medierna att nå ut och få trafik. Medierna har å andra sidan argumenterat för att Facebook idag kan fylla sin plattform med  innehåll från medier helt gratis. 

Läs fler artiklar
LÄS MER