Sök

Northvolt får jätteorder från Volkswagen

NorthvoltVolkswagenBatterier

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Tesla-veteranen Peter Carlsson har fått en order på 120 miljarder kronor från Volkswagen.
Biljätten ökar i samma veva sitt ägande i den svenska batterifabriken.
"Volkswagen är en nyckelinvesterare".

Northvolt är en av de största industrisatsningarna i Sverige på mycket länge. När fordonsflottan i världen ställer om till eldrift behövs det mycket batterier och en del av dem ska tillverkas på bolagets jättefabrik utanför Skellefteå.

På måndagen avslöjade bolaget också att de har fått en jätteorder från Volkswagen som vill köpa battericeller för 14 miljarder dollar, motsvarande 120 miljarder kronor, från den svenska fabriken.

"Volkswagen är en nyckelinvesterare, kund och partner på resan framåt och vi kommer fortsätta att jobba hårt för att kunna förse dem med de grönaste batterierna på planeten när de snabbt ökar sin tillverkning av elfordon", säger Northvolts grundare och vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Battericellerna kommer att levereras till Volkswagen under de närmaste tio åren.

Volkswagen ökar sitt ägande i Northvolt

Samtidigt ökar den tyska biljätten sin investering i Northvolt. Northvolt säljer också sin del i samriskbolaget Northvolt Zwei till Volkswagen.

Northvolt har nu säkrat ordrar värda totalt 27 miljarder dollar från nyckelkunder.

Batterisatsningen håller just nu på att bygga upp sin fabrik utanför Skellefteå och den beräknas vara redo att börja leverera i slutet av året.

Northvolt-grundaren Peter Carlsson jobbade tidigare nära Elon Musk på Tesla. Han valde dock att hoppa av Musks projekt och istället satsa på att bygga batterier. 

Förra året tog Northvolt in 5,4 miljarder kronor till en värdering på 32 miljarder kronor.

2019 omsatte bolaget 93,5 miljoner kronor och gjorde en förlust på 539 miljoner kronor.

Läs mer