Sök

Gemme Collective vill få dig att hyra ut din garderob – siktar redan utomlands

Gemme Collectivee-handel

Emelie Gustafsson Maistedt, Gemme Collective. Foto: Breakit

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kan du tänka dig att hyra ut dina kläder?

När Emelie Gustafsson Maistedt var fattig student i London insåg hon snabbt att hon inte hade råd att köpa de kläder som alla it-girls i världsstaden hade. 

Då fick hon en idé – och efter ett par år på klädjätten H&M där hon bland annat var med och drog igång Afound har hon nu tagit steget och ska förverkliga sin idé.

Gemme Collective är en uthyrningsplattform där vem som helst kan lägga upp kläder och accessoarer från sin garderob som de kanske inte använder varje dag – och så kan andra hyra dem. 

“Vi vill göra det lika enkelt att dela kläder med vem som helst som med en tjejkompis”, säger Emelie Gustafsson Maistedt till Breakit.

“Med en influencer eller kanske bara en cool tjej som finns i en annan stad.”

Kan hyra kläder från varandras garderober

När någon väl bestämt sig för att hyra något så kan de två parterna mötas upp eller så fixar Gemme Collective leveransen. Bolaget tar sedan 20 procent av uthyrningskostnaden.

Men det finns andra fördelar med att hyra ut kläder till andra än att bara tjäna pengar. Kläderna används istället för att hänga i garderoben.

“Branschen är fortfarande i en massproduktion som gör den till en av de sämsta ur hållbarhetsperspektiv”, säger Emelie Gustafsson Maistedt.

“Om man ska på en fest eller annan tillställning så kan du hyra kläderna istället för att köpa.”

Bolaget drog igång förra året och corona-pandemin har inneburit mycket grus i maskineriet.

“Det har varit rätt tufft, men under jul och nyår boomade det ganska rejält och vi har många nyregistreringar varje vecka.

 I dagsläget har man 1.000 registrerade användare i Stockholm och för att nå break-even räknar man med att den siffran måste femdubblas.

Ska gasa med ny backning

För att gasa tar nu bolaget in 4 miljoner från bland annat Fredrik Björk, tidigare teknikchef på amerikanska fashion tech-jätten The Realreal.

Pengarna ska användas till att, när samhället öppnar upp, gasa rejält och Gemme Collective planerar att efter Stockholm lansera i bland annat Köpenhamn och Berlin.

Men det finns redan konkurrenter på marknaden vad är det Gemme Collective ska göra annorlunda?

"Gemme erbjuder ett sortiment som redan hänger i folks garderober, det är en unik möjlighet att dela garderob med influencers, brands och andra coola tjejer där du kan tjäna pengar på att dela med dig av dina egna produkter. Vi gör det lika enkelt att låna kläder av vem som helst som att du skulle låna det av en kompis. Det vi ser på marknaden nu är ett bassortiment, hos oss ska man hitta de där speciells plaggen som man inte hittar någon annanstans"

Läs mer