Sök

Trumps gamla PR-chef vräker ut aktier i Klarna – på uppdrag av hemlig storägare

KlarnaLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell levererar denna vecka en stekhet nyhet om betalbolaget Klarna – helt gratis.

Det här är en story som jag verkligen inte borde berätta.

I alla fall inte här.

Jag skulle istället släppt den exklusivt till våra premium-läsare som jag (bortsett från min familj) älskar mer än allt annat. 

Det är ju ni som gör det möjligt för mig att ägna mig åt det roligaste och viktigaste jag vet – journalistik om det nya näringslivet.
Men, det är ju ändå fredag. Och om jag nu ger er alla en liten inblick i vad våra premium-läsare erbjuds på daglig basis så kan det kanske få ytterligare några av er att komma in i premium-värmen. 

Hör i så fall av er till mig direkt (stefan@breakit.se) så har jag en riktigt fet rabatt att bjuda på!

Men först måste du så klart läsa min Klarna-story.

När jag stod och lagade mat på tisdagskvällen fick jag nämligen ett kittlande meddelande på min telefon. Jag kan inte gå in på några detaljer men personen som hörde av sig är en riktig tungviktare och i allra högsta grad en trovärdig källa. 

På min mobilskärm kunde jag ta del av ett erbjudande som gått ut till ett gäng rika privatpersoner och institutioner runt om i världen. “Invest in the Swedish FinTech company Klarna”, stod det i mejlet som jag fått som en skärmdump. Superintressant, tänkte jag samtidigt som det dök upp ett nytt meddelande på mobilskärmen från min källa. Jag läste: “Kolla vem som skickat mailet, Trumps gubbe”.

Då såg jag. Avsändaren till mejlet var ingen mindre än Anthony Scaramucci. Mannen som fick sparken som Vita husets  kommunikationschef redan efter en vecka. Detta efter att han gjort uttalande om sina medarbetare som var så obscena att jag inte ens vågar referera dem här. 

Vad hade han med Klarna att göra?

Jag var tvungen att ta en paus från matlagningen läsa mejlet mer i detalj. 

Och här är vad jag hittade:

# Via sitt fondbolag Skybridge, med huvudkontor på Madison Avenue i New York, har Anthony Scaramucci bildat en så kallade Special Purpose Vehicle. Det är en egen juridisk enhet som skapas för ett specifikt syfte.

# I detta fall är syftet att äga aktier i Klarna.

# Fram till 19 mars har utvalda investerare möjlighet att köpa in sig i projektet.

# Minsta investeringen är 250.000 dollar och värderingen av hela Klarna ligger på 31 miljarder dollar, alltså samma värderingen som vid nyemissionen som blev klar för någon vecka sedan.

# Anthony Scaramucci och de övriga gänget på Skybridge kommer åt aktierna via en “transaktion på andrahands-marknaden”.

# Säljare av aktierna är, enligt informationen i mejlet, “en tidig investerare i Klarna”.

Med denna information på bordet (men ingen mat vilket gjorde min barn allt mer irriterade) var det dags att summera. Donald Trumps kickade informationschef hade alltså lyckats övertala en av Klarnas första investerare att sälja en stor post aktier. De här aktierna tänker den tidigare Trump-medarbetaren sedan kränga iväg till sina kunder.

Men han tänkte inte göra det gratis. Min källa gjorde mig också uppmärksam på att Anthony Scaramucci tog snuskigt mycket betalt för att förmedla aktierna till sina kunder.

Bara för att få äran att köpa in sig i Anthony Scaramuccis Klarna-upplägg tar han ut en avgift på 7,5 procent. Och om Klarna skulle noteras eller säljas till en värdering över 31 miljarder dollar så vill Anthony Scaramucci ha 20 procent av reavinsten.

Smakar det så kostar det. Jag brukar undvika att ge raka köp- och säljråd men denna vecka tvekar jag inte:

Avstå att investera i “Trump-gubbens” Klarna-projekt och köp en premium-prenumeration på Breakit istället.

Trevlig helg!

Ps. Skynda dig att maila mig (stefan@breakit.se), fixa rabattkoden och signa upp dig redan i eftermiddag. Då kan du läsa vårt bästa skvaller och hetaste rykten i Off the record som är premiumläsarnas stora favorit.

Läs mer