Sök

Make Up Store i konkurs – rekonstruktionen stjälpte bolaget

Make Up StoreKonkurs

Mika Liias, vd och grundare Make Up Store.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Sminkkedjan i konkurs när de snabbväxande konkurrenterna avancerar.

För lite mer än ett år sen gick den klassiska sminkkedjan Make Up Store in i rekonstruktion. I ansökan skrev bolaget att de hade hamnat i en pressad ekonomisk situation och inte kunde betala löner, skatter och skulder till leverantörer.

Bolaget hade då skulder på 18 miljoner kronor men bara 1,2 miljoner kronor i kassan. 

Planen var att göra om affärsmodellen och bland annat flytta produktionen till billigare fabriker och stänga butiker som inte var lönsamma.

Rekonstruktionen kan ha stjälpt bolaget

Men nu visar handlingar som Dagens Handel tagit del av att bolaget går i konkurs. 

“Butikerna är fortsatt öppna och verksamheten fortsätter i stort sett som vanligt”, säger Linda Schenholm, som har utsetts till konkursförvaltare i ett mejl till tidningen.

Dessutom uppger hon att rekonstruktionen som bolaget har försökt sig på kan vara det som stjälpte Make Up Store. Bolaget ska enligt Linda Schenholm ha begärt att tingsrätten ska bedöma om rekonstruktörens arvode har varit oskäligt.

Nu hoppas konkursförvaltaren att delar av verksamheten ska säljas.

“Vi bedömer att det finns intresse för hela eller delar av verksamheten”

Klassisk svensk butikskedja

Make Up Store slog upp sin första butik 1996 på Drottninggatan i Stockholm. Sedan dess har bolaget öppnat upp butiker i mängder av svenska städer och även etablerat sig internationellt. 2018 hade bolaget 260 försäljningsställen i 22 länder. En del butiker drivs av koncernen, andra via franchisetagare. Försäljning sker också via e-handel.

Men de senaste åren har konkurrensen på marknaden blivit stenhård. Bianca Ingrossos Caia Cosmetics har från ingenting gått till en omsättning på strax över 50 miljoner med vinst och börsnoterade Lyko omsätter långt över miljarden.

Bolagets omsättning har dalat rejält de senaste åren. 2012 omsatte bolaget 184 miljoner och gjorde en förlust på 2 miljoner.

Det kan jämföras med 2019, det senaste året det finns siffror för, då bolaget omsatte 75,9 miljoner och gjorde en förlust på 12,3 miljoner kronor.

Breakit söker grundaren Mika Liias som fortfarande äger fortfarande bolaget till hundra procent. 

Läs mer