Epidemic Sound fyller kassan med 3,8 miljarder – EQT och Blackstone investerar

Epidemic Sound Musik
Epidemic Sound fyller kassan med 3,8 miljarder – EQT och Blackstone investerar

Oscar Höglund, vd på Epidemic sound. Foto: press.

Finwire / Breakit

Värderas till över 12 miljarder kronor.

Svenska Epidemic Sound har en verksamhet som går ut på att köpa in och producera musik som sedan licensieras ut till andra företag. En idé som har bäddat för snabb tillväxt.

Nu meddelar Epicemic Sound att de plockar in 450 miljoner dollar, eller ungefär 3,8 miljarder kronor i en nyemission. Pengarna kommer från riskkapitalbolaget EQT genom EQT Growth och fonder förvaltade av Blackstone Growth.

I transaktionen värderas bolaget till 1,4 miljarder dollar, motsvarande närmare 12 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. Det innebär att Epidemic Sound når den magiska gränsen för enhörningsbolag. Det är en kraftig ökning mot senast bolaget tog in pengar 2019 – då värderades bolaget till 3,4 miljarder kronor.

”Vi har en privilegierad position där vår musik är soundtracket till vår generations största prestationer. Vi vet hur internet låter och genom data kan vi se trenderna som uppstår bland innehållsskapare när de använder våra spår ge liv till sina berättelser”, säger Oscar Höglund, vd på Epidemic Sound.

Omsättningen ökade – men förlusten också

Under 2019 omsatte Epidemic sound cirka 375,3 miljoner kronor med ett minusresultat på 185,6 miljoner. Det kan jämföras med en omsättning på 233,6 miljoner under 2018, då förlusten landade på 67,2 miljoner.

LÄS MER: "Tuff kritik mot Epidemic Sound – som slår tillbaka: "Vår dörr är alltid öppen"

I november rapporterade Bloomberg News, med hänvisning till källor, att Epidemic Sound övervägde en försäljning eller börsnotering som skulle ha kunnat värdera bolaget till omkring 10,2 miljarder kronor. 

Nu blev det alltså en nyemission istället.

EQT Growth kommer, tillsammans med Epidemic Sounds övriga delägare, att stödja internationell expansion i både befintliga och nya marknader, samt accelerera kundförvärv och investera i användarupplevelsen.

EQT Mid Market Europe, som investerade i Epidemic Sound 2017, fortsätter stödja bolagets långsiktiga tillväxt tillsammans med övriga investerare.

EQT Mid Market Europe förvärvade 40 procent i Epidemic Sound 2017 och minskar nu sin ägarandel men kvarstår som investerare och är övertygad om fortsatt värdeskapande och stark tillväxt. Med det nya åtagandet från Growth-strategin förblir EQT den största ägaren i Epidemic Sound. Transaktionen stängdes den 10 mars.

Epidemic Sound grundades av Peer Åström, David Stenmarck, Hjalmar Winbladh, Jan Zachrisson och Oscar Höglund.

Läs fler artiklar
LÄS MER