De byggde Spöktimmen till en av Sveriges största poddar: "Förstår inte hur vi orkade"

podcast
De byggde Spöktimmen till en av Sveriges största poddar: "Förstår inte hur vi orkade"

Spöktimmens grundare Linn Larsson och Jenny Borg.

Johanna Ekström

Reporter

Så byggde de en av Sveriges största poddar från scratch.

“Idag förstår jag inte hur vi orkade, men vill man något så är det bara att jobba hårt”.

När Linn Larsson och Jenny Borg pluggade i Kalmar insåg de att de hade en gemensam fascination för skräckfilmer och det övernaturliga rent generellt. Det ledde till att de 2014 började sända studentradio live, ett program som fick namnet Spöktimmen.

“Som mest hade vi väl tre eller fyra lyssnare. Men det var en bra skola, vi fick göra allt själva. Vi hade inga tekniker, blev det fel så blev det fel”, säger Linn Larsson.

Efter utbildningen i journalistik och medieproduktion flyttade de båda till Stockholm för att jobba i tv-branschen. Men det var något som skavde. 

“Det gick något år, vi knegade på och började fundera på när vi hade riktigt roligt och gjorde något riktigt kreativt sist, och kom fram till att det var Spöktimmen. Poddar hade precis börjat bli lite hett då men vi hade ingen aning om hur man gjorde en podd. Vi tog två månader och bara läste på om saker som RSS, hur vi kopplar upp oss mot Itunes, vilken plattform och vilken mikrofon vi borde ha”, säger Linn Larsson. 

La all ledig tid på podden

Med start oktober 2016 började de släppa ett avsnitt per vecka. I två och ett halvt år jobbade de all ledig tid utanför sina ordinarie jobb med podden. Det var alla kvällar och alla helger. 

“Idag förstår jag inte hur vi orkade, men vill man något så är det bara att jobba hårt”.

De bodde i dyra andrahandslägenheter och hade dåligt betalt från tv-branschen. Det fanns inga pengar att marknadsföra podden för. 

“Vi kommer också från små hålor i Skåne och Småland och har inga kända namn. Men podden började växa organiskt. På den plattformen vi hade då kunde man se precis var folk som lyssnade befann sig. Vi kunde se att en vecka var det någon långt ute i en skog i Norrland som lyssnade, nästa vecka var det fem personer på samma plats som lyssnade. Det växte från mun till mun vilket var väldigt roligt”, säger Linn Larsson. 

Större än Framgångspodden och Filip & Fredrik

Nu är de en Sveriges största poddar med runt 300.000 lyssningar i veckan, det är fler än vad till exempel Framgångspodden och Filip & Fredrik har. Det är dessutom den största podden som drivs av kvinnor. 

År 2019 sa de upp sig från tv-jobben och har sedan dess kunnat leva helt på podden. Förra året omsatte Spöktimmen 5,3 miljoner kronor och gjorde en vinst på 3 miljoner. 

Framöver vill de fortsätta utveckla konceptet. 

“Vi vill omsätta så mycket som möjligt för att så småningom även kunna göra tv och dokumentärer. Vi vill skriva böcker och starta ett eget produktionsbolag där vi kan signa andra poddar. Drömmen är att bli det största kvinnliga produktionsbolaget i Sverige”, säger Linn Larsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER