Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Northvolt köper amerikanska Cuberg – etablerar sig i Silicon Valley

Peter Carlsson. Foto: TT

Ska utveckla bättre batterier.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Svenska Northvolt siktar på att bli en jätte inom tillverkningen av batterier till eldrivna bilar. Nu köper bolaget upp den amerikanska startupen Cuberg och etablerar sig samtidigt i Silicon Valley där de med Cuberg ska utveckla framtidens battericeller. Det meddelar bolaget själva i ett pressmeddelande.

Hur mycket Northvolt betalar för det amerikanska bolaget framgår däremot inte.

“Teamet bakom Cuberg har visat på en exceptionell förmåga att utveckla teknik i världsklass, med bevisade resultat och en förstklassig kundbas genom en smal och effektiv organisation", säger Peter Carlsson, vd och medgrundare för Northvolt.

"Genom att kombinera dessa styrkor med Northvolts teknik och förmågor kan vi göra signifikanta förbättringar på både prestandan och säkerheten samtidigt som vi pressar kostnaden för nästa generations battericeller ytterligare”,

Northvolt skriver att bolaget ska etablera ett centrum för avancerad teknologi i Silicon Valley som utgår ifrån förvärvet av Cuberg. Utöver att det ska skynda på utvecklingen av litiumbatterier och att optimera dessa för bilmarknaden, så ska man också syssla med forskning och utveckling inom området.

Cuberg började sin bana på Stanford University men blev 2015 ett eget bolag och man har bland annat flygjätten Boeing på kundlistan.

Läs mer