Sök

Klarna använde Greta Thunberg-citat på Instagram – men fick backa

Klarna

Greta Thunberg. Foto: Press / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Raderade inlägget på Instagram.

Den svenska klimatprofilen Greta Thunberg slog igenom över hela med rörelsen ‘Fridays for future’. Genom sina demonstrationer och sitt skolstrejkande för klimatet blev namnet Greta Thunberg snabbt en del av klimatrörelsen. 

Det gjorde även att Greta Thunberg i slutet av 2019 valde att skicka in en ansökan om att varumärkesskydda sitt namn i hela EU. För att undvika att andra aktörer försökte använda hennes namn för att marknadsföra någonting som rörelsen inte stod bakom.

Enligt Patent- och registreringsverket gäller skyddet för verksamheter inom exempelvis marknadsföring, undervisning och finansiella tjänster. 

Den sista delen verkar däremot ha undgått betaljätten Klarna som nyligen använde Greta Thunbergs namn för att marknadsföra sig själva på Instagram. Det var Bloggbevakning som först uppmärksammade händelsen och Klarna har nu tagit bort inlägget från sitt Instagram-konto. 

I bilden syntes ett citat från Greta Thunberg.

“We can’t save the world by playing by the rules, because the rules have to be changed. Everything needs to change – and it has to start today”, stod det i citatet följt av profilens namn i stora bokstäver.

"Utförandet var inte tillräckligt bra"

Klarna själva uppmanade följarna att kommentera om de någonsin “brutit mot reglerna för att åstadkomma en positiv förändring”.

Thomas Elvestad, marknadschef på Klarna svarar via mejl att den uppmärksammade bilden hade laddats upp som en hyllning på internationella kvinnodagen.

“På internationella kvinnodagen postade vi på Instagram ett antal citat från olika inflytelserika kvinnor i syfte att hylla dem, bland annat ett inspirerande citat från Greta Thunberg”, skriver han.

Varför tog ni beslutet att ta bort bilden?

“Man måste vara varsam när man använder kända personers namn i sina egna kanaler och utförandet var inte tillräckligt bra, så vi valde att ta bort den.”

Hur upplevde ni att inlägget togs emot?

“Det låg inte uppe särskilt länge, men förhoppningsvis påmindes de personer som hann se det om vikten av att ta hand om planeten vi bor på.”

Läs mer