Svenska parkeringsappen Easypark köper upp konkurrent från BMW

EasyparkTransport

Johan Birgersson. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Köper upp BMW:s och Daimlers bolag. Enligt uppgifter till Breakit rör det sig om en affär i mångmiljardklassen.

Easypark grundades 2001 och har en app som hjälper användarna att hitta lediga parkeringsplatser och sedan betala för dem i mobilen.

Målet är att inte bara vara en parkeringsapp utan att också bidra till mindre utsläpp i städer genom att bilister slipper åka runt och leta efter parkering. 

Redan i början av februari rapporterade Bloomberg, med hänvisning till källor, att BMW och Daimler var på väg att sälja sin parkeringsapp Park Now och att den förmodade köparen var konkurrenten Easypark. Nu bekräftas affären av parterna. Någon köpeskilling uppges inte men enligt en källa med insyn i transaktionen handlar det om en affär på flera miljarder kronor.

Genom åren har Easypark vuxit både organiskt och genom en rad uppköp, Breakit rapporterade bland annat när bolaget 2019 köpte upp konkurrenten SMS Park. Idag finns bolaget i över 2200 städer i 20 olika länder i Europa samt Australien. 

“Vi är glada över att välkomna Park now, deras kunder och teamet till Easypark Group. Detta gör att vi kan skapa ytterligare värde och förenkla mobiliteten i vardagen för ännu fler städer, parkeringsoperatörer och våra gemensamma användare. Förvärvet är strategiskt viktigt för att kunna accelerera vår långsiktiga innovationskapacitet”, säger Johan Birgersson, vd för Easypark i en kommentar.  

Medan Easypark är starka i Europa har Park Now större närvaro på den amerikanska marknaden.  

Enligt Bloomberg säljer de tyska biltillverkarna av den gemensamma appen för att istället renodla sin verksamhet mot bilförsäljning. 

Park now omsatte runt 933 miljoner kronor 2019. Easyparks omsättning för samma år låg på 540 miljoner kronor med ett resultat på 154 miljoner kronor. Sedan 2018 har riskkapitalbolagen Verdane och Vitruvian Partners en majoritetspost i Easypark.

Läs mer