Storbråk på Bulletin – ägare i konflikt med anställda

BulletinMedia

Alice Teodorescu Måwe, Paulina Neuding och Ivar Arpi.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Ett storbråk har blossat upp på en av de största mediesatsningarna de senaste åren.

Bulletin är en av de mest omtalade digitala mediesatsningarna de senaste åren.  Projektet backas upp av flera tunga näringslivsprofiler som Paradox-grundaren Fredrik Wester (vars fru Lovisa Wester investerat i bolaget bakom Bulletin) och finansbolaget  Söderberg & Partners vd Gustaf Rentzhog.

Grundare är bland andra Paulina Neuding, som tidigare var chefredaktör på sajten Kvartal, nationalekonomen Tino Sanandaji och entreprenören Pontus Tholin.

Redan innan de drog igång hade Bulletin knutit till sig en rad profilerade skribenter, bland annat SvD-ledares Ivar Arpi, Göteborgs-Postens Alice Teodorescu Måwe och kristdemokraternas presschef Per Gudmundson

Bolaget fick in 8 miljoner kronor i riskkapital från bland annat  Gustaf Rentzhog, vd för Söderberg & Partners, managementkonsulten  Atta Tarki, Realtid-grundaren Jonas Wiwen-Nilsson, spelentreprenören Fredrik Westers fru Lovisa Wester samt entreprenören och investeraren Kjell Arvidsson och har sagt att det har inspirerats av hur techstartups har gjort när de bygger bolag.

Kopierade texter från andra medier

Men det har varit långt ifrån någon mjukstart för Bulletin. Tidningen har anklagats för att plagiera texter och nyligen avgick chefredaktören Paulina Neuding och ersattes av Ivar Arpi. Officiellt skulle hon koncentrera sig på utrikesbevakningen men nu kommer tidningen Journalisten med uppgifter som sätter chefsrockaden i en helt annan kontext. 

Enligt tidningen ska en av tidningens storägare ha tystat den politiske chefredaktören Alice Teodorescu Måwe när hon tänkte berätta den riktiga anledningen till att Paulina Neuding avgått. Det ska ha skett under ett digitalt stormöte där storägaren helt enkelt stängde av ljudet från Teodorescu Måwe.

"Det här är en fars", ska en av medarbetarna ha sagt efter mötet enligt Journalisten.

Bakgrunden till att Paulina Neuding lämnade ska i själva verket vara en krönika som Neuding avpublicerat kort efter att den lagts ut på Bulletins sajt. Anledningen ska vara att hon, som ansvarig utgivare, inte hade godkänt den. En av sajtens ägare ska sedan ha krävt att krönikan återpublicerades men Neuding ska ha vägrat det.

Det ledde till att fem redaktionsmedlemmar, bland annat den nye chefredaktören Ivar Arpi, skrev ett brev till styrelsen där de visade sitt missnöje med behandlingen av Neuding. 

Kaos och protester

Situationen på tidningen beskrivs som kaotisk och ett nytt brev, nu undertecknat av åtta redaktionsmedlemmar har skickats till styrelsen där de kräver att vd avgår och att styrelsen ombildas. 

"Jag kommer som chefredaktör aldrig acceptera påtryckningar för vad som ska publiceras i tidningen", säger Ivar Arpi till tidningen Journalisten.

"I brevet som vi skickade i fredags kräver vi en professionell ledning och en styrelse som förstår publicistik. Vi kräver att rågången mellan ägare och redaktion upprätthålls, samt att ingen medarbetare hängs ut offentligt av en ägare eller av någon chef."

Han säger dessutom att han har hört att ledningen söker en ersättare till honom. 

LÄS OCKSÅ: Därför vill Bulletin göra som ett techbolag

Läs mer