Zound Industries omsättning föll med 12 procent under 2020 – men förblev lönsamma

Zound industriesHårdvara

Jeremy de Maillard, vd Zound Industries. Foto: Press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Tufft corona-år för hörlursbolaget.

I början av förra året sparkade hörlursbolaget Zound Industries sin vd Pernilla Ekman och i början av oktober tog fransmannen Jeremy de Maillard över som ny vd. 

Kraven från storägaren, och dåvarande styrelseordföranden Tommy Jacobson var stora.

"Det enkla kravet är att han ska leverera, Pernilla Ekman tog bolaget från 300 miljoner till 2 miljarder i omsättning. Jag förväntar mig något liknande," sa han till Breakit i samband med att de Maillard tog över. 

Specifikt betydde det att Jacobson förväntade sig en omsättning på 5-6 miljarder inom 3 år med 10-12 procent på ebitda-nivå.

Men just nu är de långt därifrån. Under 2020 föll omsättningen 12 procent till 1.756 miljoner kronor samtidigt som e-handeln gick starkt och ökade 42 procent.

Det är som för många andra bolag coronapandemin som slagit hårt mot bolaget men efterfrågan började hämta sig under den andra halvan av året. 

Dessutom fick Zound problem med att få fram produkter på grund av brist på delar och problem med logistiken. De problemen kommer att fortsätta under första halvan av 2021 uppger bolaget. 

Trots att omsättningen sjönk ligger fortfarande resultatet på plus. Rörelseresultatet landade på 9,4 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 0,5 procent.

Bolaget uppger också en dubbelsiffrig tillväxt på de viktiga marknaderna USA och Kina.

Den fullständiga rapporten släpps innan årsstämman senare i år.

Läs mer