Sök

Bekräftat: Linas Matkasse till börsen – så mycket blir bolaget värt

Linas matkasseMat på nätet

Walker Kinman, vd och Lina Gebäck grundare Linas Matkasse. Foto: Press.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Linas Matkasse bekräftar börsplanerna – vill ta in en kvarts miljard.

Efter några tuffa år har trenden vänt för bolaget bakom Linas Matkasse. Under förra veckan rapporterades att bolaget var på väg mot börsen.

Något som nu bekräftas av bolaget. 

Av pressmeddelandet från LMK Group framgår att noteringen sker till en värdering på 760 miljoner. I gruppen ingår även de norska och danska bolagen. 

I samband med noteringen kommer bolaget göra en nyemission och ta in runt 250 miljoner kronor. I mitten av mars kommer hela prospektet att offentliggöras och noteringen på First North väntas ske i slutet av mars. 

När Linas Matkasse grundades 2008 av syskonen Niklas Aronsson och Lina Gebäck var de bland de första i Sverige med en tjänst för hemleverans av matvaror. Sedan dess har konkurrensen ökat och sedan 2017 har omsättningen i bolaget avtagit. 

Under 2019 minskade omsättningen i bolaget med hela 22 procent, mycket på grund av ökad konkurrens från andra matkassar samt från bolag som Mat.se och Mathem. 

Vände trenden förra året

Under 2020 vände den negativa trenden och LMK Group omsatte cirka 1,2 miljarder och gjorde ett justerat ebitda på 145 miljoner kronor. 

Bolagets vd Walker Kinman säger i en kommentar:

”Under de senaste åren har vi byggt upp en skalbar operativ plattform som har möjlighet att nå 80 procent av de skandinaviska hushållen. Vi ser att efterfrågan på våra flexibla matkassar ökar och att kunderna blir allt mer lojala, och i februari i år ökade antalet aktiva kunder med 26,9 procent samtidigt som antalet leveranser ökade med hela 40,9 procent jämfört med samma månad föregående år". 

Bolaget har 115.000 aktiva och 405.000 registrerade kunder i Norden. 

Läs mer