Sök

Bygghemma till börsen - notering av e-handlaren innan sommaren

Bygghemma

Antonia Ax:son Johnson siktar mot börsen med sitt Bygghemma. FOTO: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Snabbväxaren, med familjen Ax:son Johnson som storägare, kommer att få ett börsvärde på runt 2 miljarder kronor.

Bygghemma, som säljer byggvaror på nätet med Oskarshamn som bas, har växt så det knakar de senaste åren. Omsättningen har gått från en kvarts miljard kronor för fyra år sedan till nästan 2 miljarder kronor i fjol.

Koncernen har inte bara växt utav egen kraft utan ledningen med vdn Mikael Olander i spetsen har också gjort en hel del förvärv. I höstas köptes till exempel den konkursade butikskedjan Chili.

I november 2014 kom familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan in som majoritetsägare. Det beskrevs då som årets största svenska e-handelsaffär trots att någon köpesumma aldrig avslöjades. Men av årsredovisningen i aktiebolaget Nordstjernan Investment framgår att man betalade 452 miljoner kronor för 88 procent av aktierna. Resten av aktierna ägs bland andra av Bygghemmas vd Mikael Olander.

Trots att det alltså bara var drygt ett år sedan Nordstjernan kom in som ägare så siktar ägarna nu på en börsnotering av bolaget. Enligt två av varandra oberoende källor har processen redan inletts och sannolikt sker noteringen i Stockholm innan sommaren.

”De är ute nu och handlar upp en investmentbank som kan hjälpa dem med noteringen”, säger en av Breakits uppgiftslämnare.

Bygghemma-chefen Mikael Olander har tidigare sagt att bolaget har fortsatt aggressiva tillväxtambitioner, och kanske är planen att få ett kapitaltillskott via börsnoteringen. Baserat på värderingen av liknande e-handelsbolag borde Bygghemma få ett börsvärde på cirka 2 miljarder kronor.

När Breakit får tag i Bygghemmas vd Mikael Olander hänvisar han vidare till Nordstjernans vd Tomas Billing. Nordstjernan-chefen skriver i ett mejl till Breakit:

"Bygghemma utvecklas mycket starkt och det innebär att vi ser över vad som är nästa steg i bolagets utveckling. Branschen är i omvandling och det finns många intressanta affärsmöjligheter att utvärdera, men inga beslut är fattade."

Läs mer