Karin Bjärle: Kvinnor blir både curlade och sågade – innan vi ens hunnit starta bolaget

PS of Sweden Jämställdhet
Karin Bjärle: Kvinnor blir både curlade och sågade – innan vi ens hunnit starta bolaget

Breakit

“Inte undra på att kvinnor inte vågar starta bolag när vi hela tiden berättar för dem att det kommer att gå åt helvete”, skriver Karin Bjärle, grundare av e-handelssuccén PS of Sweden.

Jag är uppväxt på en ridskola där jag spenderade all min lediga tid från att jag var sex år gammal. I stallet och i hästvärlden görs det aldrig skillnad på män och kvinnor.

Vi är den enda sporten i världen där kvinnor och män tävlar mot varann på exakt samma villkor. Bästa ryttare och häst vinner. Vi är inte uppväxta med att män är bättre än kvinnor.  

Idag är det den 8 mars och den mest nedvärderande dagen för en kvinnlig entreprenör – Internationella Kvinnodagen.

Jag är entreprenör. Punkt. 

Sen att jag också är kvinna är bara en jäkla bonus men inget jag riktigt kan göra något åt. 

Att driva bolag handlar inte om kön. Det handlar om uthållighet, vinnarskalle och ångest. 

Företagsvärlden är inte som stallet utan här blir vi tjejer både curlade och hängda innan vi ens hunnit starta bolag.

Vi ska bli stöttade, vi ska bli puttade, vi ska få ekonomiskt stöd från ALMI, vi ska få en mentor och vi ska lära oss allt lite extra långsamt och noga. Vi ska också gå kursen ”10 saker som kan gå åt skogen om du startar bolag” och ”Så överlever du din första konkurs”. 

Jag hatar det. Inte undra på att kvinnor inte vågar starta bolag när vi hela tiden berättar för dem att det kommer att gå åt helvete. Jag får bara inte ihop ekvationen att vi vill att det ska startas fler bolag av kvinnor samtidigt som vi räknar ut dem innan de ens börjat. 

Min tes är att vi själva skapar hinder för kvinnor att driva bolag eftersom vi hela tiden matar dem med osäkerhet och tvivel och berättar hur svårt det är. 

Tänk om vi inte satte ett kön framför epitetet entreprenör? Om vi inte hela tiden fokuserade på att det var för få kvinnliga entreprenörer utan istället fokuserade på att stötta människan och inte könet.

Det vore väl ett steg i rätt riktning? Om vi helt enkelt sket i att se kvinnor som lite sämre entreprenörer? Sen vill jag egentligen inte tro att någon människa är så korkad att hen innerst inne tror att kvinnor är sämre företagare än män.

Att driva bolag handlar inte om kön. Det handlar om uthållighet, vinnarskalle och ångest. Uthålligheten och tävlingsinstinkten föds du med – men du måste bli vän med ångesten.

Den kommer vara din följeslagare från morgon till kväll och även jaga dig om natten. Lär dig älska ångesten och du blir bäst i världen. 

Om du sen är kvinna eller inte spelar ingen roll. Det har det aldrig gjort i ridhuset så varför skulle det spela roll i affärsvärlden?

Karin Bjärle, grundare av PS of Sweden.

Läs fler artiklar
LÄS MER