Sök

Backing Minds satsar på Bricknode från Skövde – “Verkat under radarn i tio år”

Backing mindsBricknodefintech

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Siktar på snabb internationell expansion.

Riskkapitalet Backing Minds med Susanne Najafi och Sara Wimmercranz i spetsen har profilerat sig genom att vilja satsa på bolag som man menar blir förbisedda av traditionella investerare. Bland tidigare investeringar finns bolag som Örebrobaserade Transfer Galaxy, medtech-bolaget Dynamic Code och Trustrace som spårar vilket material som används i kläder. 

Nu meddelar Backing Minds att de investerar i det Skövdebaserade bolaget Bricknode som har tagit fram en molnbaserad infrastruktur som ska göra det enklare för företag att erbjuda finansiella tjänster. 

“Här har vi ett tungt utvecklingsteam från Skövde som har gjort lite samma sak som Salesforce gjorde, genom att man har verkat lite under radarn i tio år och byggt sin produkt så gedigen så att den förkortar kundernas uppskalningsresor med år. Nu står de redo att expandera internationellt och har påbörjat en kraftig tillväxtresa”, säger Susanne Najafi

Någon exakt summa för investeringen har parterna inte velat gå ut med. Mer än att det rör sig om ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Handlingar från Bolagsverket visar att däremot att Bricknode tog in 10 miljoner kronor i en nyemission i december.

Har byggt bolaget med sina kunder

Backing Minds leder investeringen, där även personer som Johan Stein, som tidigare var förvaltare på Alfred Berg och Nordea, samt Göran Nordlund, tidigare ordförande i Cellink, deltar.

“Vi har varit i finansbranschen i över 20 år, för 10 år sedan bestämde vi oss för att bygga den bästa möjliga plattformen för finansbolag, lite som ett operativsystem för branschen. Vi ville ha en optimal produkt som utvecklades tillsammans med kunderna innan vi gick ut brett”, säger Bricknodes grundare och vd Stefan Willebrand och fortsätter.

“Vi har från dag ett haft kunder som har varit med oss på resan. Sen har det har varit early adopters, för i början var det svårt att få företag att satsa på molntjänster – bland annat på grund av regulatoriska frågor. Men det har ändrat sig nu.” 

Bricknode har enligt bolaget själva återkommande månadsintäkter på 1,1-1,2 miljoner kronor i dagsläget.

Deras affär går ut på att tillhandahålla moduler, infrastruktur och teknisk grundfunktionalitet för alla de bolag som hanterar exempelvis aktier, sparande och lån. 

Användarna ska vara små och stora bolag och bland kunderna finns idag aktörer som East Capital, Sigmastocks, Kaptena och Nord Fondkommission. 

Ska växa internationellt

Bricknodes senaste årsredovisning sträcker sig över 6 månader i slutet av 2019 och visar en omsättning på 4,1 miljoner kronor med ett minusresultat på 1,3 miljoner.

“Det som är unikt för oss är att vi valde att bygga botten på pyramiden först, det vill säga ett system som är så rejält så att det löser de flesta problem och utmaningar som finansaktörer har och kommer att möta på tillväxtresan. Det gör såklart att man blir långsammare ut på marknaden, men nu när vi väl är där så ser vi hur väl det skalar upp direkt med nya kunder.”

Vad blir fokus framåt?

“Det skulle vara en omväg för oss att flytta till Stockholm. Vi har internationella ambitioner och tror på tillväxtnivåer på 40-80 procent årligen. Vi vill också etablera oss i London och i USA, där har coronapandemin hämmat oss lite men det är huvudspåret för etableringar.”

Läs mer