Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

De fixade egen Shift-kväll i Fittja – unga fick hjälp med sin startup-idé

Nora Khalil, kommunikatör på The Good Talent till höger och ungdomar som får lära sig om Shift till vänster.
Nora Khalil, kommunikatör på The Good Talent. Foto: Press

Organisationen The Good Talents styrde upp en kväll för ungdomar i Fittja där de fick anmäla sig till Breakits initiativ Shift.
Målet är att fler entreprenörer i förorten ska få kapital – med ett knappt dygn kvar har nästan 200 bidrag strömmat in.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Kapital behöver flyttas från Stureplan och ut till både förorten och landsorten. Det är hela grundtanken bakom Breakits och Bling Startups gemensamma satsning Shift.

När slutdatumet nu närmar sig har nästan 200 ansökningar skickats in. 

Några som tog chansen att söka var ungdomar från Botkyrka som i veckan samlats hos den ideella organisationen The Good Talents i Fittja för en Shift-kväll.

“Vi hade sett att den här tävlingen fanns och kände att det vad något som vi borde ta till vara på. Majoriteten av de unga talangerna i vårt nätverk bockade av alla kriterierna och vi tyckte att det var en fin möjlighet för oss och våra talanger att testa och se om idéerna som finns i vårt nätverk kan vidareutvecklas genom Shift”, säger Nora Khalil, kommunikatör på The Good Talents. 

“Entreprenörslivet är en annan värld för många ungdomar idag. Vissa vet inte ens vad en investering är. Vi vill visa att det finns fler sätt att kunna förverkliga sina idéer på", säger hon.

Vill bredda bilden 

The Good Talents samlar ungdomar i gymnasieåldern från Botkyrka, med syfte att lyfta och stärka unga talanger. Organisationen vill bredda bilden av vem som ses som en talang och var vi letar för att hitta nya talanger. 

Det görs bland annat genom program i ledarskap och socialt entreprenörskap och ett nätverk av unga talanger. 

Nyligen avslutade organisationen en idétävling för unga i Botkyrka, där deltagarna utvecklade egna kreativa idéer för att lösa hållbarhetsutmaningar i sina lokalsamhällen. Förstapriset var 10.000 kronor för att kunna ta sin idé vidare. 

Alla idéer som skickades in till Shift under samlingen på onsdagskvällen har kanske inte har möjligheten att gå hela vägen. Totalt lockade träffen ungefär 15 deltagare –  men också några som än så länge är för unga. 

Även unga tonåringar var sugna

“Det var många som visade intresse, även ungdomar under 18 år. Men även om de insåg att man inte får vara med så skickade de ändå in en ansökan för att lära sig hur det går till. Vissa hade genomtänkta idéer och andra fick testa att komma på en idé på plats”, säger Nora Khalil.

På plats fanns också investeraren Gerda Larsson från Curitas Ventures. De fokuserar på investeringar inom tech, life science och hållbarhet och gärna på företag som leds av kvinnor.

“Hon berättade om hur det fungerar att vara riskkapitalist och hur de jobbar. Det var också en ny värld för många. Plötsligt pratar man om miljoner som om det inte vore någonting. Det var också inspirerande att ett nej inte måste betyda att idén är dålig, utan att det innebär att just den personen inte har uppskattat den”, säger Nora Khalil.

Läs mer om Shift här. 

Läs mer