Spotify laddar kassan – ska ta in över 10 miljarder i obligation

Spotify Streaming Börs
Spotify laddar kassan – ska ta in över 10 miljarder i obligation

Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu får Daniel Ek ännu större resurser att gasa expansionen.

Natten till torsdagen meddelade den svenska techjätten Spotify att de planerar att ge ut en obligation i mångmiljardklassen.

I ett första skede ska bolaget gå ut till stora institutionella investerare och marknadsföra en obligation på 1,3 miljarder dollar eller motsvarande 10,7 miljarder kronor. Om intresset är stort bland investerarna så kan Spotify, som formellt tar in pengarna till sitt amerikanska dotterbolag, öka storleken på obligationen med ytterligare 200 miljoner dollar. 

Sammanlagt kan Spotify alltså komma att ta in 1,5 miljarder dollar eller 12,3 miljarder kronor i obligations-transaktionen.

I ett pressmeddelande uppger Spotify att kapitalet som kommer in ska användas till den dagliga verksamheten. Men eftersom obligationslånet kommer tas upp via Spotifys amerikanska bolag så kan en rimlig gissning vara att i alla fall en del av miljarderna kommer pumpas in i USA.

Ska expandera

Spotify meddelade tidigare i veckan att bolaget inleder en massiv expansion. Totalt ska bolaget lansera i över 80 länder nu på kort tid, vilket gör det möjligt för Spotify att nå ut till drygt 1 miljard nya potentiella kunder.

Spotify har tidigare i veckan även släppt nyheter kopplade till sin poddsatsning, bland annat nya tekniker för annonsering samt fler exklusiva poddar.

Intresserad av Spotifys lansering? Klockan 13.30 idag kommer vi att prata mer om bolagets satsning på podd i Breakit Live. Du följer sändningen live här på sajten och du kan även lyssna på vår podcast i efterhand (glöm ej att prenumerera!).

Läs fler artiklar
LÄS MER