Sök

Enad Global 7 förvärvar spelförläggaren Innova – betalar 1,1 miljarder kronor

Enad Global 7Innova Intellectual PropertyGaming

Robin Flodin, vd Enad Global 7. Foto: Press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Svenska spelbolaget i miljardaffär.

Det svenska spelutvecklingsbolaget Enad Global 7 förvärvar den Luxemburg-baserade spelförläggaren Innova Intellectual Property för 109,8 miljoner euro, motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor, på kassa- och skuldfri basis. Det betalas helt med nyemitterade aktier och utan någon tilläggsköpeskilling, enligt ett pressmeddelande.

Innova beskrivs ha en gedigen erfarenhet inom MMORPG-genren med titlar som Lineage 2: Ragnarök Online och Point Blank. Under 2020 hade bolaget en omsättning på cirka 33,3 miljoner euro med ett ebitda-resultat på 13,6 miljoner. Ebitda-multipeln i förvärvet är därmed 8x ebitda.

Genom förvärvet får Enad Global 7 tillgång till ett team om cirka 200 medarbetare i Luxemburg och Ryssland.

Öppnar för fler uppköp

Enad Global 7 släppte även sin rapport för det fjärde kvartalet under torsdagsmorgonen. Bolaget ökande omsättning under kvartalet jämfört med samma period året innan. Ebitda-resultatet förbättrades medan rörelseförlusten ökade.

"Fjärde kvartalet 2020 har varit oerhört intensivt för oss på EG7. Vi har ökat vår nettoomsättning med 245 procent jämfört med samma period föregående år samtidigt som vi har förvärvat Daybreak Game Company och Piranha Games, varav den förstnämnda fullkomligt transformerar koncernen med sin höga lönsamhet och sina välkända IP:n. Detta har resulterat i en koncern som på pro forma-basis för 2020 genererade 1,7 miljarder kr i omsättning och en justerad EBITDA på 512 Mkr. Detta skapar en gynnsam situation för oss in i 2021 vilket jag ser fram mycket fram emot", kommenterar vd Robin Flodin.

Här är några hårda siffror från rapporten:

# Omsättningen i fjärde kvartalet steg 245,5 procent till 195,9 miljoner kronor (56,7).

# Ebitda-resultat blev -4,7 miljoner kronor (-17,4).

# Justerat ebitda-resultat uppgick till 8,2 miljoner kronor, med en justerad ebitda-marginal på 4,2 procent.

# Rörelseresultatet blev -44,9 miljoner kronor (-30,9).

# Resultatet efter skatt blev -87,2 miljoner kronor (-26,0).

# Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -75,6 miljoner kronor (7,5).

"Under det sista kvartalet 2020 har vi levererat två meningsfulla förvärv, varav ett helt omvandlar EG7 som koncern. Vi har nu några av världens mest kända spel-IP:n och har mer än fördubblat vårt antal anställda. Vi har också investerat stort i våra egna titlar. Detta ger oss en ännu bättre position för framtida M&A -aktiviteter och vi planerar inte att växla ner. Vi ser fortfarande att det finns många gynnsamma möjligheter till konsolidering på marknaden och vi kommer att fortsätta agera på dessa", skriver Robin Flodin i vd-ordet.

Läs mer