Thunderful Group rasar efter bokslutet

Thunderful Group spel
Thunderful Group rasar efter bokslutet

Brjann Sigurgeirsson, vd på Thunderful Group. Foto: Press

Finwire / Breakit

Aktieägarna uppskattade inte innehållet i Thunderfuls bokslut.

Spelbolaget Thunderful Group presenterade sitt bokslut för 2020 under onsdagsmorgonen. Där framgick bland annat att marginalen inom distributionsverksamheten, som står för merparten av koncernens omsättning, sjönk rejält.

Dessutom minskade rörelseresultatet med totalt med 44,8 procent, samtidigt som intäkterna ökade med 28,1 procent.

Marknadens svar var allt annat än positivt. Vid 11:45 tiden har aktien fallit tillbaka cirka 34 procent till 66,70 kronor. Det kan jämföras med en högsta notering på närmare 110 kronor den 22 februari i år. 

"Thunderful Distribution ökar omsättningen rejält, dock främst inom spelkonsoler och speltillbehör, där vi har lägre marginaler än inom spel och leksaker. Under kvartalet upplevde vi färre lanseringar av stora speltitlar i segmentet Distribution, vilket ger en negativ mixeffekt på bruttomarginalen", kommenterar bolagets vd Brjann Sigurgeirsson i bokslutet.

Det framgår att antalet spelutvecklare tredubblats under året samtidigt som den totala arbetsstyrkan mer än fördubblats.

"Vi drar nu nytta av våra starka kassaflöden och de synergier som finns inom koncernen för accelererad spelutveckling och fortsatt förvärvsdriven tillväxt. Resan för Thunderful Group har bara börjat, och vi står redo att accelerera utvecklingen ytterligare", avslutar Sigurgeirsson.

Siffror från bokslutet

Omsättningen steg 27,4 procent till 1 273 miljoner kronor (999).

Rörelseresultatet blev 67,8 miljoner kronor (122,9), med en rörelsemarginal på 5,3 procent (12,3).

Resultatet före skatt var 49 miljoner kronor (123,8).

Resultatet efter skatt blev 34,6 miljoner kronor (100,2), en minskning med 65,5 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,6 kronor (0,69), vilket innebär en minskning med 13,0 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 79,1 miljoner kronor (106,1).

Köper spelutvecklare

Under morgonen presenterade Thunderful Group också nyheten att man förvärvar den tyska spelförläggaren och spelutvecklaren Headup med 14 anställda.

Omsättningen var i det förvärvade bolaget 4,2 miljoner euro under förra året. Köpeskillingen är 5 miljoner euro. Dessutom finns en earn-out-komponent som baseras på bolagets resultat 2021, 2022 och 2023 och är begränsad till 6 miljoner euro.

Totalt kan alltså köpeskillingen uppgå till 11 miljoner euro. Thunderful Group kommer att betala med en blandning av kontanter och egna aktier.

Företagets vd Dieter Schoeller kommer framöver att axla rollen som Head of Publishing på Thunderful Group.

Läs fler artiklar
LÄS MER