Sök

Nya dokumentet avslöjar: Så mycket fick Ingrosso och gänget för sitt Caia

Caia cosmeticse-handel

Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu går det inte längre att dölja sanningen – Breakit har djupdykt i en årsredovisningen och fått fram fakta i målet.

I slutet av juli förra året släpptes en liten nyhetsbomb – entreprenören Bianca Ingrosso säljer halva sin andel i sminkmärket Caia.

Köpare var riskkapitalbolaget Verdane och det talades om en stor internationell lansering. Men några finansiella detaljer om transaktioner om affären ville ingen av parterna släppa.

“Jag är supernöjd men det här är ju bara början på resan”, var Bianca Ingrossos eget svar på frågan från Dagens industri på hur hon såg på de finansiella villkoren.

I samband med att den intervjun publicerades så uppgav DI att affären var på runt 200 miljoner kronor och att hela Caia värderades till 400 miljoner kronor i transaktionen.

Nu sipprar dock uppgifter fram som visar att det handlar om ännu större summor än så. Under gårdagen uppmärksammade pigga Bloggbevakning att en av Caias gamla ägare, Vanessa Lindblad, skickat in årsredovisningen för 2020. Vanessa Lindblad har jobbat som manager för Bianca Ingrosso under flera år och ägde 13 procent av Caia innan sommaren affär.

Av årsredovisningen i hennes privata aktiebolag framgår nu att hon sålt sina aktier i Caia. Resultatet från försäljningen uppgår till 65,7 miljoner kronor. Det innebär att prislappen för hela Caia uppgick till 505 miljoner kronor. 

Bianca Ingrosso ägde 29 procent av bolaget innan affären och sålde, enligt egen uppgift, hälften av sitt innehav. Därmed fick hon alltså loss drygt 73 miljoner kronor.

De andra två delägarna, Mikael Snabb och Jesper Matsch, sålde tillsammans aktier värda tillsammans runt 293 miljoner kronor.

Fortfarande delägare

Det är värt att notera att Vanessa Lindblad sannolikt fortfarande är kvar som delägare i Caia. I den här typer av transaktioner så brukar alla aktierna i ett första läge säljas, därefter startas ett nytt ägarbolag som de gamla ägarna också köper in sig i.

En annan intressant notering är att Verdane sannolikt kom in i Caia på en förhållandevis låg värdering. 

Bokslutet för 2019 visar att omsättning blev 55 miljoner kronor och vinsten cirka 5,5 miljoner kronor – men under 2020 har tillväxten rusat. Enligt Breakits källa hamnade omsättningen på närmare 100 miljoner kronor och lönsamheten är mycket hög. Skulle affären gjorts idag är det inte omöjligt att prislappen hamnat på uppemot miljarden.

Nyfiken på fler snabbväxande e-handelsraketer och deras framgångsrecept? Missa inte Breakits årliga e-handelsevent Retail tech den 25 marsSkaffa biljett här!

Läs mer