Cristina Stenbeck och Daniel Ek backar H2 Green Steel – Northvolt-grundarnas nya stålutmanare

Northvolt H2 Green Steel
Cristina Stenbeck och Daniel Ek backar H2 Green Steel – Northvolt-grundarnas nya stålutmanare

Cristina Stenbeck, och Daniel Ek. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Ska tillverka fossilfritt stål i Norrbotten.

Den globala stålindustrin är en av världens största utsläppare av koldioxid och står för ungefär sju procent av de globala koldioxidutsläppen. Det vill det nya svenska bolaget H2 Green Steel nu ändra på.

Bolaget, som kommer att ha sin bas i Boden/Luleå, beskrivs i ett pressmeddelande som ett helt nytt stålbolag som ska fokusera på tillverkning av fossilfritt stål. Vd för det nya bolaget blir Henrik Henriksson, som lämnar Scania för den nya jättesatsningen.

Backas av tungviktare

Bakom H2 green steel hittar vi investmentbolaget Vargas, som också är medgrundare och en av de största ägarna i batteriutmanaren Northvolt. Styrelseordförande i nya bolaget blir Carl-Erik Lagercrantz som också är ordförande i Northvolt.

”Vi vill accelerera transformationen av den europeiska stålindustrin. Elektrifieringen var första steget för att få ner koldioxidutsläppen från transportsektorn – nästa kliv är att göra stålet i bilar och andra konsumentprodukter grönt”, säger han.

Bolaget meddelar också att en finansieringsrunda på 500 miljoner kronor håller på att stängas och bland investerarna hittar vi bekanta namn som Spotify-grundaren Daniel Ek och Cristina Stenbeck.

”Att få samarbeta med entreprenörerna bakom Northvolt, när de tar sig an nästa visionära och banbrytande projekt – att accelerera omställningen till grönt stål – är en unik möjlighet”, säger Cristina Stenbeck och fortsätter:

“Det påminner mig om betydelsen som långsiktigt investeringskapital har haft när ledande svenska exportföretag byggdes upp från grunden för mer än ett halvt sekel sedan. Vi har alla ett ansvar för att möjliggöra skapandet av mer effektiva och hållbara lösningar för kommande generationer. Jag är väldigt stolt över att vara en del av skapandet av H2 green steel.”

Även Scania, SMS Group, Bilstein Group, Innoenergy, Altor fund V och Imas Foundation finns med bland investerarna. 

Kostar 25 miljarder

Den första fasen kommer att kräva en finansiering på uppemot 25 miljarder kronor enligt bolaget själva. Då ska man nå en produktionskapacitet på 5,5 miljoner ton stål. Finansieringen ska bestå av en kombination av eget kapital och grön projektfinansiering.

Bolaget blir en utmanare till SSAB som har en årlig produktionskapacitet på 8,8 miljoner ton globalt.

Omkring 1500 jobb ska skapas i Norrbotten genom satsningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER