Sveriges lönsammaste e-handlare – "Ingen bank trodde på mig"

RidestorePS of Swedene-handel

PS of Swedens grundare Karin Bjärle och Ridestores ena grundare Emil Hellberg

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Streetwear och hästprylar bland de mest lönsamma e-handlarna.

Av de 200 största e-handelsföretagen i Sverige har drygt 70 procent, eller 137 stycken, visat upp ett positivt rörelseresultat under sitt senaste verksamhetsår. Det visar en kartläggning från branschsajten Market där man kollat på bolagens omsättning och lönsamhet.

Bland de tio bolag som visar upp bäst lönsamhet hittar vi fyra bolag med en lönsamhet på över 20 procent. Där finns bland annat PS of Sweden, med grundaren Karin Bjärle i spetsen, som säljer hästprylar online.

Breakit har tidigare uppmärksammat Karin Bjärles startup som under fjolåret tog in 50 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Eequity. Hennes e-handel har på bara fyra år växt till att omsätta drygt 60 miljoner kronor med ett rörelseresultat på drygt 12 miljoner kronor.

Att bolaget har kunnat växa så snabbt tror Karin Bjärle bland annat beror de unika produkterna.  Hon har bland annat tagit fram en ny typ av träns (Lädret som sitter på hästens huvud vid ridning).

“Jag såg ett hål i marknaden och ville göra något nytt i en bransch som fortfarande är väldigt traditionell. Jag är också besatt av att lyckas och är en vinnarskalle”, har hon tidigare sagt till Breakit. 

Till Market berättar Karin Bjärle nu om utmaningarna som hon ställdes för i början av sin resa.

“Ingen bank i hela Nyköping trodde på mig och ville finansiera en startup i hästbranschen. Då blev jag förbannad och sedan den dagen har jag klarat mig utan lån från banken”, säger hon och fortsätter

“Jag sa till mig själv att jag aldrig skulle hamna i ett läge där jag inte tjänar pengar på varje krona. Det har jag lyckats med och kommer inte ändra på framöver. Målet är att växa fort men under lönsamhet.“

Idag är PS of Sweden alltså ett av Sveriges mest lönsamma e-handelsbolag. Bland övriga bolag på listan över de tio mest lönsamma i Markets kartläggning hittar vi bland annat Ridestore, som startades av bröderna Linus och Emil Hellberg från Trollhättan och jätten Ipiccolo som ligger bakom en rad populära sajter.

Tio mest lönsamma e-handlarna:

Bolag                                                     Lönsamhet
Ridestore.se                                          22,8 procent
Ipiccolo (Dammsugarpåsar.se m.fl)     22,6 procent
Impecta.se                                            22,6 procent
Psofsweden.se                                     20,2 procent
Revolutionrace.se                                 19,1 procent
Phonelife.se                                           17,8 procent
Engelsons.se                                         17,6 procent
Shirtstore.se                                           17,5 procent
Parfym.se                                                14,7 procent
Svenskttenn.se                                      14,2 procent

Nyfiken på fler e-handelsraketer och deras framgångsrecept? Spana in vårt årliga e-handelsevent Retail tech den 25 mars. Skaffa biljett här!

Läs mer