Therese Lindgren: “Jag har insett vad som är viktigt för mig”

Indy beauty
Therese Lindgren: “Jag har insett vad som är viktigt för mig”

Foto: Jessica Gow / TT /

Towe Boström

Reporter

Therese Lindgren är både en av Sveriges största och mäktigaste influencers och en framgångsrik bolagsbyggare.
För Breakit berättar hon om sitt liv i pandemin, samhällsengagemanget och sina nya insikter.

“Jag vill ta mitt ansvar och låna ut min röst och plattform”.

Therese Lindgren är en av Sveriges största influencers, en maktfaktor i sociala medier som lockar över 1 miljoner följare på både Instagram och Youtube. Hon har bland annat uppmärksammats för sin öppenhet om sin egna psykiska ohälsa och arbetar aktivt för att hjälpa andra. 

Men hon har också hunnit med mycket annat.

Sedan 2018 driver Therese Lindgren även varumärket Indy Beauty som satsar på vegansk skönhetsvård. Tidigare i veckan kunde vi avslöja hur det går för Indy Beauty vars omsättning steg från 28 miljoner till 41 miljoner kronor med en vinst på över 4 miljoner kronor under 2020. 

”Det gick bättre än förväntat. Jag blev så rädd i början av året när pandemin kom, jag är ängslig som person. Alltid katastroftankarna först, men sen läste jag om the lipstick index”, berättar Therese Lindgren. 

Det är en teori som i korta drag går ut på att vi drar in på större konsumtionsvaror under lågkonjunkturer, men att vi däremot kan unna oss lite dyrare skönhetsprodukter som exempelvis ett läppstift.

”När jag började att läsa om det så lugnade jag mig. Det har gått bra både för Indy Beauty och skönhetsbranschen generellt”, säger Therese Lindgren.

”Jag är ingen partyprisse” 

Men även om affärerna har gått bra så har pandemin varit tuff för henne.

”Det är första gången som jag och min generation är med om den här typen av kris och det har varit svårt att navigera. Rent personligt har min vardag inte förändrats så mycket eftersom jag jobbade hemma redan innan, liksom min sambo”, säger Therese Lindgren. 

Hon säger att det som främst förändrats i henne arbete är att mötena numera är digitala. Något problem med avbokade kampanjer och minskade samarbeten har hon inte märkt av.

På det privata planet är det främst möten med nära och kära hon saknar.

”Jag är ingen partyprisse så jag är inte ute på krogen och äter inte ofta på restaurang så för mig personligen har det inte förändrats så mycket mer än att jag saknar mina släktingar och min familj som jag inte träffar”. 

“Hänger inte bara på mig längre”

Therese Lindgren säger att hennes Indy Beauty varit med och satt en ny branschstandard där allt fler företag satsar på veganska produkter. Samtidigt har konsumenternas krav förändras och intresset för ingredienserna i produkterna har ökat. 

”Nu finns det inte ett företag i Sverige som startar och säljer icke veganska produkter. Man ser ganska fort att de företagen som startat och inte har veganska produkter snabbt får ställa om”. 

Therese Lindgren säger att Indy Beauty vill jobba ännu mer normbrytande framöver, inte minst i valet av modeller. Hon säger att 2021 ska bli deras år och att bolaget redan har en rad projekt i pipen som hon inte vill avslöja än. 

Om hon får spåna om framtida heta e-handelstrender pekar hon på liveshoppingen. 

”Jag tror att fler och fler kommer hoppa på liveshopping. Som konsument tycker jag själv att det är ett nytt kul sätt att handla på”. 

Indy Beauty har inte kört så mycket liveshopping än, endast två gånger, men bolaget utlovar fler tillfällen. 

Therese Lindgrens starka närvaro på sociala medier har varit avgörande för varumärkets tillväxt. Hon säger samtidigt att många kunder återkommer och köper fler produkter, vilket hon ser som ett styrketecken.

”Mina sociala kanaler är en viktig kanal för vår marknadsföring men det hänger inte bara på mig längre”. 

Fokus ligger fortsatt på den svenska marknaden.  

”Jag vill jobba vidare på och prata mer om veganism, för det är verkligen något jag brinner för. Det är från mitt samhällsintresse som min all min drivkraft kommer”. 

“Insett vad som är viktig för mig”

På senare tid har Therese Lindgren dykt upp i politiska sammanhang där hon bland annat kritiserat Kulturministerns hår och menat att Amanda Lind inte förstår kulturell appropriering. Hon har även intervjuat statsminister Stefan Löfven om corona i sina egna kanaler. 

På frågan om hennes senaste engagemang inom politiken svarar Therese Lindgren att det är ett naturligt steg. 

”Min karriär började med att jag pratade om psykisk ohälsa. Jag har alltid varit intresserad av och pratat om samhällsfrågor i mina sociala medier”.

Hon understryker att hon både intervjuat statsministern och vice statsministern vid tidigare tillfällen än detta. 

”Det har nog alltid funnits där, men jag har nog tagit ännu mer ställning nu. Det har nog med min ålder att göra, jag är 34 år och har insett var som är viktig för mig och vad som driver mig”.

Vi kan med andra ord räkna med att se Therese Lindgren ta plats i fler debatter framåt. Hon betonar att det inte bara är politiken som engagerar och berättar att hon under kvällen har en utbildning tillsammans med suicide zero för att prata om psykisk ohälsa. 

”Jag vill väldigt gärna använda min plattform och förvalta den här rösten och fönstret jag har gentemot väldigt många. Jag vill ta mitt ansvar och låna ut min röst och plattform. Det är ett jättestort ansvar att nå ut och påverka så många. Det tar jag på stort allvar”. 

Läs fler artiklar
LÄS MER