Sök

Volati vill börsnotera Bokus och Akademibokhandeln – har vuxit snabbt digitalt

BokusAkademibokhandelne-handel

Maria Edsman, vd för Bokus.

Breakit

Breakit

Pandemin har slagit hårt mot fysiska butiker – men har å andra sidan gett ett uppsving för ljudböcker och e-handel.
Nu vill ägaren bakom Bokus och Akademibokhandeln utvärdera en börsnotering.

Det börsnoterade industribolaget Volati har gett ledningen i uppdrag att utreda en särnotering av sin verksamhet inom böcker. Det framgår av ett pressmeddelande.

Eftersom själva Volati redan är börsnoterat skulle det i så fall handla om en avknoppning av affärsområdet eller att det delas ut till Volatis ägare.

Utöver de gamla fysiska butikerna finns inom affärsområdet också e-handel under varumärkena Bokus och Akademibokhandeln samt ljudbokstjänsten Bokus Play.

Snart hälften digitalt

Hur mycket digitala tillväxt har då bolaget?

Såhär ser siffrorna ut, enligt Volati: Digitala kanaler stod under 2020 för 44 procent av försäljningen. Under föregående år var det 25 procent.

Investerarna skulle alltså få köpa in sig i ett bolag som till ungefär hälften består av en klassisk butikskedja och andra hälften av mer spännande onlineintäkter.

Börs-vd för det avknoppade bolaget skulle i så fall bli Maria Edsman. Hon tog över som vd på Akademibokhandeln och Bokus i mars 2018 med uppdraget att vässa bolaget digitalt.

Volati har ägt bokverksamheten sedan 2017 då den förvärvades från riskkapitalbolaget Accent.

Ska vara klart i april

E-handel med böcker har gynnats under pandemin eftersom många undviker att besöka både fysiska butiker och bibliotek.

Ljudböcker har gynnats ännu mer, vilket har märkts på aktiekursen i marknadsledaren Storytel.

Akademibokhandeln och Bokus ligger flera steg efter konkurrenterna Adlibris och Storytel – men andelen digitala intäkter i koncernen växer som sagt stadigt.

Styrelsens ambition är att utvärderingen ska vara slutförd under våren och mer information till aktieägarna ska ges under årsstämman den 28 april.

Läs mer