Mindmore expanderar – siktar på Norge

Mindmore Hälsa
Mindmore expanderar – siktar på Norge

Sara Wallén, vd på Mindmore. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Växer snabbt.

Det digitala hälsobolaget Mindmore har tagit fram en plattform som testar hjärnans kognitiva förmågor. Det handlar om hur saker som minne, språk och reaktionssnabbhet fungerar – tester som kan underlätta inom vården i utredningen av flera olika sjukdomar och hjälpa patienter att förstå och hantera sina problem.

Nu växer bolaget bakom plattformen så det knakar och siktar på en expansion utanför Sverige, där Norge ska bli nästa marknad.

“När vi började arbeta med kliniker var det läkare, psykologer och arbetsterapeuter som hörde av sig och ville använda plattformen till sina patienter som hade olika stressrelaterade problem. Tidigare hade vi främst fokuserat på att mäta hjärnans funktioner för att utreda demens, men man var mycket mer mottaglig för att införa digitala tester av hjärnans funktioner än vi räknat med och efterfrågan och problemet vi löste var större än vi trott”, säger Sara Wallén, vd och grundare på Mindmore.

För någon som inte är insatt i vården säger den här typen av test kanske inte så mycket. Men Sara Wallén berättar att alzheimer, affektiva sjukdomar såsom depression samt utmattningssyndrom alla karaktäriseras av kognitiva nedsättningar av något slag. Det är nedsättningar som i varierande utsträckning kan behandlas, men där en nyckelfaktor är snabb identifiering och åtgärdsplan. 

Siktar på snabb ökning

Det var under fjolåret bolaget fick fäste ordentligt. Mindmore gick från att arbeta med 4 till 35 kliniker. Nu har de månatligen återkommande intäkter (det som kallas MRR på SaaS-språk) på cirka 100.000 kronor i månaden enligt grundaren och ökar snabbt. 

Målet är att nå 80 kliniker under 2021.

Sara Wallén berättar att den totala marknaden bara i Sverige är minst 2.000 kliniker. Det förutsatt att man bara fokuserar på deras existerande segment. Plattformen kan även vara till nytta inom universitetsvärlden, och används redan i dag i olika forskningsstudier. 

“Men vi vill växa med kvalitet och se till att den håller hela vägen. En snabb tillväxtresa får inte ske på bekostnad av patienter eller vårdpersonal. Vi ska inte växa snabbare än att vi kan göra ett fantastiskt jobb med varenda kund”, säger Sara Wallén.

Ska kunna användas av alla framöver

Den plattform som bolaget bygger blir enligt Sara Wallén ett viktigt komplement till de metoder som redan används inom vården. Genom att man genom testar den kognitiva förmågan får man objektiva resultat att luta sig mot.

“Vårt mål och vision är att man ska kolla det här även när man inte är sjuk. För att hålla koll på allt. När man är vegetarian kollar man sin järnnivå, det här borde vara samma sak. Det är visionen, men det är ett hopp ifrån där vi är idag”, säger hon.

Bland Mindmores investerare finns Leksell Social Ventures, Divigen och Almi Invest. Bolaget befinner sig just nu i planer på att ta in ytterligare kapital under det första eller andra kvartalet.

Bolaget grundades 2017 av Sara Wallén och idag finns det 14 anställda på bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER