Kinnevik släpper Zalando – delar ut miljarder till ägarna

KinnevikZalandoe-handel

Georgi Ganev, vd Kinnevik Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Ska satsa ännu mer på startups.

De senaste månaderna har både Kinneviks styrelseordförande Amelia Fawcett och bolagets vice ordförande Henrik Poulsen valt att lämna styrelsen. I samband med att kvartalsrapporten presenterades i början av februari var vd Georgi Ganev tydlig med att de skulle gå in i nya bolag.

Nu släpper Kinnevik det största bolaget i portföljen och ska dela ut hela sitt innehav av Zalando till aktieägarna. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"Genom att skifta ut Zalando till våra aktieägare blir portföljfördelningen mer balanserad och unik, och vi kommer ha mer än två tredjedelar av vårt kapital investerat i en diversifierad uppsättning av yngre, snabbväxande, alltmer onoterade digitala bolag som förbättrar konsumenternas tillvaro i den digitala eran”, säger Georgi Ganev i pressmeddelandet.

Kinnevik har de senaste åren bland annat investerat tungt i Mathem, Budbee och norska Kolonial. Kinnevik äger också 20 procent av maträddaren Karma.

Zalando största innehavet för Kinnevik

Trots att Kinnevik vid flera tillfällen har sålt aktier i Zalando är e-handelsjätten, med Cristina Stenbeck som styrelseordförande, är bolaget fortfarande det absolut tyngsta innehavet i portföljen och utgör ungefär 40 procent av portföljen. 

Förslaget innebär att Kinnevik delar ut Zalando-aktier värda drygt 55 miljarder kronor – eller runt 200 kronor per Kinnevik-aktie.

Läs mer