Sök

Kinnevik släpper Zalando – delar ut miljarder till ägarna

KinnevikZalandoe-handel

Georgi Ganev, vd Kinnevik Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Ska satsa ännu mer på startups.

De senaste månaderna har både Kinneviks styrelseordförande Amelia Fawcett och bolagets vice ordförande Henrik Poulsen valt att lämna styrelsen. I samband med att kvartalsrapporten presenterades i början av februari var vd Georgi Ganev tydlig med att de skulle gå in i nya bolag.

Nu släpper Kinnevik det största bolaget i portföljen och ska dela ut hela sitt innehav av Zalando till aktieägarna. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"Genom att skifta ut Zalando till våra aktieägare blir portföljfördelningen mer balanserad och unik, och vi kommer ha mer än två tredjedelar av vårt kapital investerat i en diversifierad uppsättning av yngre, snabbväxande, alltmer onoterade digitala bolag som förbättrar konsumenternas tillvaro i den digitala eran”, säger Georgi Ganev i pressmeddelandet.

Kinnevik har de senaste åren bland annat investerat tungt i Mathem, Budbee och norska Kolonial. Kinnevik äger också 20 procent av maträddaren Karma.

Zalando största innehavet för Kinnevik

Trots att Kinnevik vid flera tillfällen har sålt aktier i Zalando är e-handelsjätten, med Cristina Stenbeck som styrelseordförande, är bolaget fortfarande det absolut tyngsta innehavet i portföljen och utgör ungefär 40 procent av portföljen. 

Förslaget innebär att Kinnevik delar ut Zalando-aktier värda drygt 55 miljarder kronor – eller runt 200 kronor per Kinnevik-aktie.

Läs mer