Sök

Styrelserummen består mest av män – här är gänget som tror sig ha lösningen på problemet

DebHedyJämställdhet

Hanna Moisander, Sara Almgren och Emelie Meurk Demerud. Foto: Stephanie del Pilar

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder – är det fortfarande ont om kvinnor i styrelserummen.
Det vill de ändra på.

Bara var femte ledamot i svenska bolag är en kvinna enligt Almis kartläggning av bolagsstyrelser från mars förra året. Det är dessutom en siffra som ligger kvar på exakt samma nivå som året innan.

Samtidigt har ropen på ökad jämställdhet i bolagen ökat de senaste åren. Studier har visat att ökad mångfald leder till högre avkastning och jättar som kapitalförvaltaren Blackrock har öppet krävt skärpning på området hos sina portföljbolag. 

Många pratar om att situationen måste förändras. Men några som har tagit tag i att hitta en lösning och sänka trösklarna för minoriteter i styrelserummen är Hanna Moisander och Emelie Meurk Demerud, som ligger bakom tech-innovationsbyrån Hedy. De har tillsammans med Sara Almgren, till vardags affärsutvecklare på Insurely, startat ett styrelseprogram med fokus på att öka mångfalden i styrelserummen.

“Jag och Emelie har alltid sagt att vi vill göra saker som vi brinner för. Vi har tidigare sett att det finns flera utmaningar som kvinnor i techbranschen, som när en manlig kollega ringde banken och fick en mer senior kontakt än vad vi själva fick. Det finns många såna grejer”, säger hon.

“Sen var vi på en nätverksträff med HON och träffade Sara som jag direkt kände var cool och inspirerande. En av sakerna vi började fundera på var vilka trösklar som finns för att ta sig in i styrelserummen och på hur vi skulle kunna sänka dem. Då föddes iden till Deb.”

Programmet som går under namnet Diverse executive boards, eller kort och gott Deb, har handplockat totalt 17 personer och startade i november. Deltagarna får sedan en ordentlig utbildning för att de ska kunna ta det faktiska klivet in i en styrelse.

Men en stor del i utbildningen är också att matcha deltagarna med olika partnerföretag.. Företag har nämligen möjligheten att ansöka om att bli styrelsepartner, vilket innebär att en deltagare från Deb. går in som adjungerande styrelseledamot (utan rösträtt). På så sätt ska man bygga broar in i styrelserna och lägger en grund vidare karriär inom styrelsearbeten.

"Handlar om att få ut 17 förebilder"

Hanna Moisander berättar att de har några samarbeten på plats och att de själva har höga förväntningar på projektet.

“Förhoppningarna är väldigt stora. Det handlar inte om att få ut 17 personer till olika styrelser, utan det handlar om 17 förebilder som kan skapa inspiration för andra att framåt ta plats i styrelserummen. Vi tror att det här kan få fler att inspirera andra och på sikt skapa förändringar. Sedan vill vi att det här ska vara återkommande och något vi kan fortsätta driva på nationella basis.”

Hur har intresset sett ut för utbildningen?

“Det har varit väldigt många relevanta ansökningar, trots ett tufft år med många andra prioriteringar. Men vi hade en ansökningsperiod med både screening och intervjuer. Tanken var inte att det skulle bli 17 deltagare, men det blev svårt att välja i slutändan.”

Hur arbetar ni själva för mångfald i ert urval?

“Vi har i dagsläget fokus på kvinnor. Men vi ser absolut att vi kan jobba med andra minoriteter i styrelserummen i framtiden. För oss är det dock viktigt att ha mångfald i urvalet redan nu, där deltagarna har olika utbildningsgrad, åldrar eller olika kulturella bakgrunder.”

Läs mer