Fortnox slukar Offerta – affär på 300 miljoner kronor

OffertaFortnox

Tommy Eklund, vd för Fortnox, Anna Bergius vd, Offerta, Jens Nilsson grundare Offerta.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Fortnox köper Offerta Group för 300 miljoner kronor

Fortnox har gått som ett expresståg på börsen de senaste året och så sent som idag levererade de en kanonrapport till marknaden. 

Men inte bara det – nu köper succén också samtliga aktier i tjänsteförmedlingsföretaget Offerta Group. Köpeskillingen på 300 miljoner kronor kommer huvudsakligen att betalas med nyemitterade aktier i Fortnox.

"Våra kunder spenderar allt mer tid i Fortknox-plattformen och det känns naturligt att då även erbjuda affärer direkt i Fortnox", säger Tommy Eklund, vd Fortnox.

"Förvärvet ger oss en ny vertikal som ligger i linje med de strategiska val vi gör nu, med fokus på användande och användare".
 

Offerta ägs av Alfvén och Didrikson tillsammans med grundaren Jens Nilsson. Anna Bergius som är vd på Offerta kommer att fortsätta på sin tjänst.

"Inom Fortnox kommer vi kunna fortsätta utveckla vårt kunderbjudande växa vår verksamhet och stärka vårt team", säger hon i ett pressmeddelande.

Köpeskillingen på 300 miljoner kronor med justering för nettokassa och avvikelser mot normaliserat rörelsekapital per månadsslutet för februari 2021.

290 miljoner kronor av köpeskillingen kommer att betalas med nyemitterade aktier i Fortnox och resterande 10 miljoner kronor kontant. Därutöver kommer uppskattningsvis cirka 22 miljoner kronor, motsvarande Offertas uppskattade nettokassa per sista februari 2021, att betalas kontant.

Förvärvet är villkorat av att bolagsstämman i Fortnox bemyndigar styrelsen att besluta om en riktad emission av vederlagsaktierna.

LÄS MER: Han fick startkapitalet av mormor – det här är storyn om Offerta

Läs mer