Sök

Annonssamarbete med Almega

Våga vara chef – på distans! Så här hanterar du stress, konflikter och ohälsa i en helt ny arbetsmiljö

AlmegaArbetsmiljö

Ebba Arnborg

En helt exceptionell samtid har skruvat om sättet vi jobbar på, och det krävs helt nya saker av dig som arbetsgivare – nu och i framtiden. Men, lugn! Här är expertens bästa råd för att axla utmaningen och maxa dina medarbetares välmående och prestation.

Den sociala distansering som kommit med coronapandemin för med sig en mängd konsekvenser för dig som arbetsgivare när det kommer till arbetsmiljö. Maria Morberg är arbetsmiljöexpert hos Almega. Hon påpekar att brist på socialt stöd i arbetet kan urholka såväl hälsa som humör, kreativitet och motivation – samt utveckling.

”Det är lätt hänt att allt går i stå. Man sitter på sin egen kammare och gnetar på med det man höll på med innan. Förut kanske man råkade passera någon i korridoren och så fick man en idé, lite input och tankar. Mötena idag är också mer effektiva och innehåller inte så mycket kringsnack, så det kreativa bollandet kan utebli”, säger hon.

Psst! Maria kommer att ge dig ännu bättre koll på ett webinar den 9 mars:
"Framtidssäkra er arbetsmiljö, ta ett försprång i konkurrensen och få en rivstart in i framtiden – på en timme!" Läs mer och anmäl dig här!

Det finns även flera hälsorisker med vårt nya sätt att jobba. Som för mycket stillasittande, för få pauser och dåligt med återhämtning när man inte är i ett socialt sammanhang på kontoret och blir påmind om fika, eller får naturliga pauser när någon kommer förbi med en fråga. Det kan även vara svårt att fånga upp hur folk mår när man inte ses.

Testa nya sätt att mötas

”De flesta företag har visserligen gjort riskbedömningar och tagit fram policys och riktlinjer sedan corona kom. Men vi får inte tappa fokus på arbetsmiljö- och ledarskapsfrågor bara för att allt rullar på och det här har blivit det nya normala. Det gäller att se över ledarskapet och samarbeta med arbetsmiljö- och skyddsombud för att ta fram ytterligare åtgärder”, säger Maria.

Vi får inte tappa fokus på hälsa och ledarskapsfrågor bara för att allt rullar på

Så, vad göra? Ett tips är att boka in lite roliga aktiviteter framöver, även om det är ett halvår till en gemensam företagsträff så är det bra att ha något att se fram emot. Ett annat råd är att testa nya sätt att mötas.

”Kanske en 'digital kaffeautomat' i form av att man anordnar ett stående videomöte kanske en kvart om dagen, där man kan logga in och snacka lite om man känner för det”, tipsar Maria.

MISSA INTE: Vad händer efter corona? Få koll på allt du behöver veta för att framtidssäkra er arbetsmiljö – på bara en timme! LÄS MER OCH ANMÄL DIG TILL WEBINARET HÄR! 

Se till att ställa frågor

Hur fångar man då upp irritation, konflikter, kränkande särbehandling, stress och ohälsosam arbetsbelastning på distans? Ett bra sätt är att helt enkelt ställa frågor kring arbetets innehåll, enligt Maria.

”Prata igenom vilka arbetsuppgifter var och en har, vart de kan vända sig för råd och stöd och se till att det finns en priotrappa vid tidsbrist. Och vad är 'good enough'? Mycket av det som är konflikter eller kränkande särbehandling ligger i otydlighet kring bland annat roller och ansvarsfördelning”, säger hon.

Man måste samverka – alla har ansvar

Samtidigt måste alla samarbeta kring arbetsmiljöfrågor på ett nytt sätt i den här situationen, påpekar Maria.

”Chefen kan inte gissa sig till att du retar upp dig på något, inte vet vad du ska göra, tycker att någon trampar in på ditt område, har ont eller upplever att något skaver eller inte fungerar. Man måste samverka, alla har ansvar att flagga för saker så de kan lösas i ett tidigt skede – innan de leder till ohälsa eller en konflikt”, säger Maria. 

ANMÄL DIG TILL ALMEGAS WEBINAR 9/3 HÄR! 

Glöm inte cheferna

Glöm inte att också se över vilken stöttning och arbetsmiljö du som chef har – att det finns tid och möjlighet för dig att vara tillgänglig för dina medarbetare.

Som chef kan du till exempel ha ”dörren öppen” en viss tid i veckan eller om dagen, och utöver det får medarbetare boka ett möte, eller skicka ett meddelande att de vill att du ska ringa upp så fort du får en möjlighet, tipsar Maria.

”Det är mer tydligheten kring hur och när man kan nås som är viktig, än att man alltid måste vara tillgänglig”, säger hon.

Vi kan vara ganska säkra på att det blir en chock för vissa att gå tillbaka till kontoret

Vad händer då efter corona? Troligen kommer vi inte gå tillbaka till kontoret helt och hållet, utan det gäller att bli lite mer flexibel som arbetsgivare. Här krävs att man tänker igenom sin policy och sina riktlinjer för temporärt hemarbete så att det blir tydligt vad som gäller, påpekar Maria:

”Man behöver planera och göra en riskbedömning kring den kommande återgången. Håll medarbetarna informerade om hur ni tänker om framtiden. Vi kan vara ganska säkra på att det blir en chock för vissa att gå tillbaka till att jobba på kontor, det får man nog ta hänsyn till. Det är många som har gillat det här sättet att jobba.”

WEBINAR 9/3: Framtidssäkra er arbetsmiljö – på en timme!


Maria kommer att ge dig ännu bättre koll på arbetsmiljö efter corona på ett kostnadsfritt webinar den 9 mars! 

Hur jobbar vi efter corona? Under en maxad timme får ni som tjänsteföretag de bästa “hands on”-råden och svar på era frågor från Almegas experter. Så att ni kan rivstarta in i framtiden och ta täten i konkurrensen!

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR!

Läs mer