Först börsen – sen ska Desenio ta över USA

DesenioBörsenehandel

Foto: Press / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ser störst tillväxt utanför Norden framåt.

Att den svenska snabbväxaren Desenio, som säljer posters över nätet för miljardbelopp, är på väg mot börsen har Breakit tidigare kunnat avslöja. Men under måndagsmorgonen blev det slutligen officiellt när bolaget själva meddelade sina planer

Fredrik Palm är vd för Desenio som har riskkapitalbolaget Verdane som största ägare. Han berättar att börsnoteringen kommer att ske på Nasdaq First North under första kvartalet i år. 

“Vi har växt kraftigt senaste åren och gått från att vara en nordisk butik under 2015 till att vara nummer ett i Europa i vår nisch. Jag ser det som att första kapitlet i tillväxtsagan har skrivits och håller på att avslutats nu. Vi fortfarande bara i början av resan men har byggt en stabil plattform för fortsatt tillväxt”, säger han till Breakit.

Köpte konkurrenten Poster Store

Under fjolåret ökade Desenio sin omsättning med över 60 procent och försäljningen landade därmed på närmare 980 miljoner kronor. I slutet av året köpte Desenio även upp konkurrenten Poster Store, där den gemensamma omsättningen skrevs till 1,3 miljarder kronor för 2020.

Hur ser tillväxtmöjligheterna ut framåt?

“Vi växer fortfarande på bra i Norden men vi växer ännu snabbare ute i Europa. Vi har större marknadsandel i Norden, men det är såklart mindre länder. I Europa omsätter vi mer samtidigt som länderna är mycket större. Planen framåt är framförallt att fortsätta bygga våra marknadsandelar i Europa.” 

Ska satsa i USA – nästa år

Fredrik Palm berättar också att det finns planer på en större satsning på andra sidan Atlanten under året. En marknad där bolaget än så länge inte har bearbetat aktivt enligt honom själv.

“Vi omsatte drygt 40 miljoner i USA förra året. Det är en marknad som vi jobbar lite mot redan nu, men inte så fokuserat. Planen är att verkligen få avstamp i USA nästa år.”

LÄS OCKSÅ: Affischsuccén till börsen – värderas till 11 miljarder

LÄS OCKSÅ: De tjänar 1 miljard på två månader – gänget bakom Desenio gör allt rätt

Läs mer