Desenio till börsen – e-handelssuccén ska noteras på First North

VerdaneDesenioe-handel

Fredrik Palm, vd Desenio. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

E-handelsraketen till börsen – värderas till 11 miljarder.

E-handelsraketen Desenio, som säljer posters och ramar på nätet, har växt så att det knakar under de senaste åren.

Det har länge ryktats om att bolaget ska till börsen eller säljas av storägaren Verdane och nu är det klart att Desenio ska noteras på Nasdaq First North. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

"Från att bara ha funnits i Norden för fem år sen har vi på ett framgångsrikt sätt skalat upp vår modell i Europa och vidare", säger Desenios vd Fredrik Palm i ett pressmeddelande.

"Trots vår starka lönsamma tillväxt skrapar vi fortfarande bara på ytan."

Grundades av Helena och Martin Blomqvist

Historien bakom e-handelsraketen Desenio startade redan för över tio år sedan. Då gav paret Helena och Martin Blomqvist gav upp sin till synes hopplösa jakt på tavlor att sätta upp därhemma. De hittade ingenting som föll dem i smaken, och bestämde sig för att starta ett eget bolag för att sälja tavlor. 

Snabbt insåg de att det var inom affischer och ramar som den riktiga potentialen låg.

“Att byta ut planscherna du har i ram och kanske köpa några nya kuddar är ett snabbt och prisvärt sätt att byta inredningen i ditt hem och det upptäcker allt fler”, berättade Helena Blomqvist i en intervju med Breakit.

Sen har det gått uppåt i raketfart. Förra året  ökade Desenio sin omsättning med över 60 procent till nästan 980 miljoner kronor med ett EBITDA-resultat på 267 miljoner kronor. Tillsammans med Poster Store, som Desenio köpte i slutet av förra året, når omsättningen nästan 1,3 miljarder kronor. 

Värderas till 11 miljarder 

I ett första läge säljer de befintliga ägarna aktier till en rad stora institutioner. Så kallade ankarinvestrerare har lovat att köpa aktier till ett värde av 3,2 miljarder kronor men totalt kan de befintliga ägarna sälja uppemot 40 procent av bolaget.

I nästa skede är planen att notera bolaget på First North till ett bolagsvärde på 11 miljarder kronor.

Sedan starten har Helena och Martin Blomqvist sålt stora delar av bolaget till riskkapitalbolaget Verdane.

"Sedan vi kom in i bolaget 2016 har bolagets unika erbjudande och exceptionella team på ett kreativt vis förändrat inredningsmarknaden i fler än 20 länder", säger Henrik Aspen, partner på Desenios storägare Verdane.

"Vi är fortsatt engagerade i att ge Desenio-teamet möjlighet att leverera företagets potential till förmån för designälskare överallt.”

LÄS OCKSÅ: De tjänar 1 miljard på två månader – gänget bakom Desenio gör allt rätt

LÄS OCKSÅ: Först börsen – sen ska affischsuccén inta USA

Läs mer